Povijesni pregled do danas

Nakon drugog svjetskog rata na Poreštini je zatečen veći broj knjiga u pravilu na talijanskom jeziku i nešto manje na njemačkom jeziku. Riječ je o znanstveno vrlo vrijednim knjigama vezanim uz predratno kulturno središte Poreč - najstariji muzej Istre te najstarija poljoprivredna škola Istre. Ta se vrijedna baština danas čuva kroz dvije biblioteke: u Zavičajnom muzeju Poreštine i Knjižnici poljoprivrednog instituta.

Gradska čitaonica i knjižnica osnovana je u Poreču odmah poslije drugog svjetskog rata, ali zvanično kao institucija u zasebnom prostoru, u ulici Alda Negrija, počinje djelovati 1956. godine s glavninom fonda socijalističke literature, ruske književnosti i ponešto školske lektire.

Tri desetljeća kasnije (1986.) seli u adaptiran foaje, predvorje kazališta iz vremena Austro-ugarske. Ambijent je estetski vrlo dojmljiv, no ubrzo se osjeća skučenost prostora.

Osnivač – Grad Poreč prepoznaje te potrebe i godine 2003. započinje se s rekonstrukcijom prostora na Trgu Marafor broj 3. Osim toga dodjeljuje na korištenje prostor u kojem danas djeluje Dječja knjižnica.

Gradska knjižnica Poreč narodna je knjižnica, a djeluje kao samostalna ustanova od 2007. Knjižnična građa broji preko 45000 svezaka i dostupna je u slobodnom pristupu korisnicima. Cjelokupan fond je katalogiziran i pretraživ preko elektroničkog knjižničnog kataloga u čitaonici knjižnice i na web stranicama. Pretraživati se može po: autorskom, naslovnom, stručnom i predmetnom katalogu. Godine 1999. implementirali smo Internet za korisnike i time postali prva narodna knjižnica u Istri s tom uslugom.

Karakteristika Gradske knjižnice Poreč je bogat program manifestacija kao što su književni susreti, večeri poezije, prodajne izložbe knjiga. U organizaciji Knjižnice Poreč su i tradicionalne manifestacije: Verši na šterni, književna nagrada Laurus nobilis i BOOKtiga - međunarodni festilval pročitane knjige.

Dr. sc. Irides Zović