Kristian Novak dobitnik nagrade BOOKtiga 2019.

Gradska knjižnica Poreč ove će godine, po deseti put, dodijeliti posebno godišnje priznanje – Nagradu BOOKtiga najčitanijem živućem domaćem autoru u svim istarskim narodnim knjižnicama u protekloj godini. Ovogodišnja Nagrada pripada Kristianu Novaku za roman „Ciganin, ali najljepši“, u izdanju nakladnika OceanMore, tiskan 2016. godine, koji je prepoznat i cijenjen od strane kritike i izvrsno prihvaćen od najšire publike.

Život mirnog međimurskog mjesta gdje Hrvati žive ne miješajući se s Romima iz susjednog Bukova Dola, predrasude, osuđivanje, mržnja, netrpeljivost, strah, izbjeglice, krijumčarenje ljudima i drogom, nesretna ljubav, prkos, ali i trenuci ljudskosti koje autor pronalazi u životima svojih aktera, teme su koje se slojevito prožimaju u ovom romanu.

Novakov „Ciganin“ u 2017. godini dobio je tri prestižna priznanja; jednoglasnom odlukom pripala mu je tportalova književna nagrada koja se dodjeljuje autoru najboljeg romana pisanog na hrvatskom jeziku i izdanog u Hrvatskoj, na Galovićevim jesenima dodijeljena mu je Nagrada Fran Galović, a roman je proglašen za najbolje književno djelo koje se bavi temom zavičaja, odnosno identiteta, a u Zaboku je za istu knjigu dobio Nagradu Gjalski, ugledno i prestižno priznanje piscu najboljeg objavljenog proznog književnog djela u Republici Hrvatskoj. Istarska čitalačka publika dodijelit će mu Nagradu BOOKtiga i na taj način potvrditi svu snagu ovoga romana te njegovo mjesto u vrhu najčitanijih naslova u svim knjižnicama Istarske županije. A na vrhu top ljestvice najčitanijih knjiga našli su još i „Osmi povjerenik“ Renata Baretića, „Mileva Einstein, teorija tuge“ te „Nevidljiva žena i druge pripovijetke“ Slavenke Drakulić, „Pogledaj što je mačka donijela“ Ante Tomića, „Ćutim te“ Mani Gotovac, „Tiho rušenje“ Ivice Prtenjače i „Lisica“ Dubravke Ugrešić.

Pod pokroviteljstvom Istarske županije – Regione Istriana svečana dodjela Nagrade upriličit će se u Noći knjige, 23. travnja, kada će ovogodišnjem dobitniku biti uručeno priznanje – primjerak njegovog romana koji će mjesec dana “putovati” po knjižnicama Istre i u koji svi njegovi čitatelji mogu upisati svoje dojmove. Stoga, ovom prilikom pozivamo sve čitatelje da potraže knjigu u svojim knjižnicama i da daju svoj doprinos u kreiranju ovoga jedinstvenoga priznanja.

Prvi na redu su građani Novigrada koji će svoje dojmove u knjigu moći upisivati od 25. veljače do 28. veljače. Slijedi Gradska knjižnica Umag gdje će se knjiga nalaziti od 2. do 6. ožujka. Čitatelji knjižnice u Bujama moći će svoje dojmove upisivati od 8. do 12. ožujka u svojoj gradskoj knjižnici, dok će se u buzetskoj knjižnici knjiga nalaziti od 14. do 18. ožujka. Pazinjani u svojoj knjižnici knjigu mogu potražiti od 20. do 23. ožujka, a Labinjani od 26. do 30. ožujka. U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula čitatelji će dojmove moći upisivati od 2. do 9. travnja, te u Rovinju od 10. do 13. travnja.
U Gradsku knjižnicu Poreč knjiga stiže 16. travnja, a u nju će svoje dojmove čitatelji moći upisivati sve do same dodjele Nagrade. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid, autor najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content