Verši na šterni, tradicionalni susret čakavskih pjesnika, ove je godine doživio svoje 26. izdanje

Druga subota mjeseca lipnja svake je godine posvećena čakavskim pjesnicima iz svih krajeva Istre, ali i onima koji žive čakavsku besidu i izvan granica našega poluotoka. Prelijepom Batistelinom šternom i ove su godine odjekivali i ispreplitali se dijalekti, a svaki od njih u svojemu bogatstvu svjedoči o vrijednoj jezičnoj baštini čakavskih krajeva.

Težak zadatak da izabere one koji će svoje stihove kazivati u pitoresknoj Vižinadi pripala je ovogodišnjoj izbornici, prof. Nadi Galant, nagrađivanoj pjesnikinji, autorici zbirki poezije: Uroki ruok, Hćeri Evine, Neka buo, Uozlji d.o.o. i Koluori, žuhko. Članica je Društva hrvatskih književnika. Zastupljena je u grafičko-poetskoj mapi Istarski rukopisi/Caligrafie istriane, antologijama Istarska pjesmarica, I ča i što i kaj, Ulaz u večernju svjetlost, Draga nan je zemlja, Čakavsko pjesništvo XX. stoljeća, Ča vrh Arbe i Žavajon te u pjesničkim panoramama Seljanski susreti i Verši na šterni. Višestruko je nagrađivana na međunarodnom natječaju za dijalektalnu poeziju Histria, godine 2007. dobitnica je Nagrade Općine Žminj, 2009. Nagrade „Drago Gervais“ te 2010. Nagrade „Mate Balota“.

Ove su godine na Natječaj pristigle 282 pjesme iz pera 105 pjesnika i pjesnikinja, a izbornica je je izabrala njih 62 čije su pjesme uvrštene u 26. po redu zbirku Verši na šterni. Susret u Vižinadi svojim su kazivanjem stihova obogatili: Vanesa Aničić, Iris Aničić Bogi, Nerina Blašković Saulig, Avelina Damijanjević Draguzet, Sanja Depikolozvane, Nadija Disiot, Drago Draguzet, Nevenka Erman, Davorka Flego, Vladimiro Gagliardi, Branka Grakalić, Živka Kancijanić, Alvijana Klarić, Josip Klarić, Anđelka Korčulanić, Denis Kožljan, Nevia Kožljan, Dheeba Kožljan Škabić, Fedora Kraljić, Ana Krnjus,  Vedran Majcan, Marija Maretić, Vesna Milan, Cvjetana Miletić, Tomislav Milohanić Slavić, Marija Peruško, Vesna Petrić Terzić, Irene Radoš, Rina Repanić Gotal, Luka Skorić, Marija Sošić, Vlasta Sušanj – Kapićeva, Nevenka Uljanić i Josip Vretenar.

Program domaćina, Općine Vižinada, započeo je u Centru za posjetitelje Maraston otvorenjem izložbe najboljih fotografija s natječaja “Male ruke-Vele ruke” u organizaciji odbora akcije “Općina Vižinada prijatelj djece”,  Općine Vižinada i Studija Sonda, a potom su brojne okupljene u predivnu večer posvećenu čuvanju jezičnoga bogatstva čakavske beside, istarskim plesovima, balunom sette passi, uveli mali čuvari baštine iz Tinjana, Kumpanija Kosirići, pod vodstvom Linde Rioža i Ivane Šušnjar!

Nakon uvodnih pozdravnih riječi domaćina, načelnika Općine Vižinade Marka Ferenca koji je pozdravio još jedne Verše u Vižinadi zaželjevši svim okupljenima dobrodošlicu na šternu koja svake godine s veseljem dočekuje pjesnike. Istaknuo je važnost ove manifestacije koja svojim bogatstvom oplemenjuje zavičajnu kulturu, kao i nemjerljivu ulogu i samih pjesnika u očuvanju jezične baštine.

Organizator manifestacije i izdavač zbirke je Gradska knjižnica Poreč u čijoj je nakladi tiskano 600 primjeraka Verši. Ovogodišnje likovno rješenje potpisuje akademska slikarica Vera Kos Paliska, a grafičko rješenje i oblikovanje povjereno je Enriki Vežnaver Vidović iz studija „na broju 8“. U ime Uredništva ovogodišnje zbirke, pjesnike i  publiku pozdravila je Zorana Geržinić, knjižničarka Gradske knjižnice Poreč osvrnuvši se na to koliko je veliko zadovoljstvo, ali i odgovornost i zalog za budućnost, zaprimati prijave iz svih čakavskih krajeva Hrvatske, od Istre sve do juga Dalmacije te istovremeno stvarati zbirku koja svake godine nanovo predstavlja vrijednu ostavštinu pjesnika, a ujedno je panorama različitih čakavskih idioma koja postaje svjedočanstvo, ne samo jezika, već i vremena i ljudi.

Domaćin i suorganizator susreta je Općina Vižinada, a pokrovitelji manifestacije su Grad Poreč, Istarska županija – Upravni odjel za kulturu te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Neizostavni dio Verši, svake je godine nastup Limene glazbe Zajednice Talijana iz Vižinade, orkestra koji već desetljećima dostojno i predano obogaćuje Verše. U svečanom mimohodu ulicama Vižinade, glazba je ispratila sudionike susreta.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content