Marina Šur Puhlovski: “Divljakuša uživo”

FOTO: Nel Pavletić / PIXSELL

I kada nisu priznavali njezin rad, ona je pisala. Oduvijek piše, fascinirana brojnim pročitanim pričama još iz djetinjstva. Neumorno i ustrajno donosi nam profilirane likove i priče s izuzetnim smislom za detalje. Književnost je njezina opsesija, a kroz svoje pisanje o proživljenim životnim situacijama, ona i promišlja literaturu.

Ona je Marina Šur Puhlovski, samostalna zagrebačka umjetnica, piše priče, romane, putopise, eseje, dnevničku prozu. U mladosti se bavila novinarstvom i književnom kritikom, a potom sve to napušta i posvećuje se isključivo umjetničkom radu.

Tajni život, Književnost me iznevjerila, Zec na tavanuZapisi s koljenaOradaNesanicaIgračDivljakušaTreći život druge violine, samo su dio njezinog stvaralačkog opusa. Dobitnica je nekoliko nagrada za kratke priče (Večernji list, Književni krug Karlovac), nagrade “Zvane Črnja” za najbolju knjigu eseja (‘Kultura me iznevjerila’), u okviru Pulskih dana eseja, 2015. te V.B.Z. književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman (za roman ‘Divljakuša’), 2018. Članica je DHK-a, HDP-a te ZUH-a.

Ponekad šokira iskrenošću kojom govori o fiziologiji, seksu, kopanju nosa, smradovima. Progovara o mladim ženama i raspadnutim brakovima, o sredovječnim i nezadovoljnim ženama koje ne umiju popraviti svoj život. Kroz njezine priče o ljubavi iskrsavaju sudbine ljudi koji žive tu oko nas i koje nipošto nisu lake. Tako se njeni junaci bore sa svojim tugama i promašenim životima. Ona govori o starenju i starosti, o slučajnostima i sudbinama, o malignim obiteljskim odnosima. Njezina su djela kompleksna i moćna.

Marina Šur Puhlovski bit će naša gošća u Mjesecu hrvatske knjige, a mi vas pozivamo na književno druženje s autoricom u utorak, 22. listopada 2019. godine u 19 sati u Gradsku knjižnicu Poreč (Trg Marafor 3). Moderatorica susreta bit će novinarka Eliana Batagelj.

Možda nas baš putovanje kroz književno stvaralaštvo ove umjetnice potakne na razmišljanje o odlukama koje smo u životu donijeli, ne propitujući njihovu snagu i utjecaj na nas same.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content