Kristian Novak vraća se u Istru po još jednu Nagradu BOOKtiga! „Ciganin, ali najljepši“ ponovno je načitaniji u istarskim knjižnicama!

Koncept „Nagrade BOOKtiga“ umrežava sve gradske knjižnice Istarske županije; dobitniku/ici uručuje se priznanje – primjerak načitanije knjige u narodnim knjižnicama Istarske županije u koji svi njezini čitatelji mogu upisati svoje dojmove. Autoru najčitanije knjige dodjeljuje se, u duhu festivala, rabljena knjiga ispisana osvrtima samih čitatelja i na taj način zatvara se krug autor-čitatelj-autor. A nakon što je prošle godine Kristianu Novaku za roman „Ciganin, ali najljepši“, u izdanju nakladnika OceanMore, dodijeljena Nagrada BOOKtiga, ove se godine roman nanovo vraća u ruke svih Novakovih ljubitelja, jer je dobitnik jedanaeste po redu Nagrade BOOKtiga ponovno „Ciganin“!

Otkada je roman tiskan 2016. godine, prepoznat je i cijenjen od strane kritike i izvrsno prihvaćen od najšire publike. Život aktera ovoga romana, stanovnika mirnog međimurskog mjesta gdje Hrvati žive ne miješajući se s Romima iz susjednog Bukova Dola, predrasude, osuđivanje, mržnja, netrpeljivost, strah, izbjeglice, krijumčarenje ljudima i drogom, nesretna ljubav, prkos, ali i trenuci ljudskosti, ključni su motivi koji su romanu donijeli veliki uspjeh.

U 2017. godini dobitnik je tportove književne nagrade, Nagrade Fran Galović, Nagrade Gjalski, a potom i Nagrade BOOKtiga, i to 2019. i 2020.!

„Ovo je jedinstvena nagrada. Dodjeljuje je „žiri“ od nekoliko tisuća ljudi, članova istarskih knjižnica, a umjesto statue ili plakete, dobiješ vlastitu knjigu koja je putovala Istrom i u koju su čitatelji upisivali svoje dojmove. Čine ono što se inače ne smije, šaraju po knjizi, točno osjetiš taj gušt zabranjenog. E, takvo što mene kao autora trajno veže za svog čitatelja. Kad sam prošle godine primio BOOKtigu za „Ciganina“ u Poreču, rekao sam da mi je to doista neponovljivo iskustvo. Neponovljivo, zanimljiva riječ. Bila je na pravom mjestu sve dok mi Irides prije par dana nije javila da sam je dobio – ponovo! Pa ajmo sve u detalje ponoviti na Dan hrvatske knjige, silno se veselim druženju u Poreču“, rekao je ovom prigodom ovogodišnji laureat, književnik Kristian Novak.

Dodjelu Nagrade podržalo je Ministarstvo kulture, a pod pokroviteljstvom Istarske županije – Regione Istriana svečana dodjela upriličit će se u porečkoj knjižnici na Dan hrvatske knjige, 22. travnja u 19 sati, kada će dvostrukom dobitniku biti uručeno priznanje.

Primjerak romana kreće na putovanje po Istri do svojih čitatelja. Prvi na redu su građani Umaga koji će svoje dojmove upisivati u svojoj knjižnici od 2. do 5. ožujka. Slijedi Gradska knjižnica Novigrad gdje će se knjiga nalaziti od 7. do 10. ožujka. Čitatelji knjižnice u Bujama moći će svoje dojmove upisivati od 12. do 14. ožujka, dok će se u buzetskoj knjižnici knjiga nalaziti od 17. do 19. ožujka. Pazinjani u svojoj knjižnici knjigu mogu potražiti od 21. do 24. ožujka, a Labinjani od 26. do 28. ožujka. U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula čitatelji će dojmove moći upisivati od 31. ožujka do 7. travnja, te u Rovinju od 9. do 14. travnja.

U Gradsku knjižnicu Poreč knjiga stiže 16. travnja, a u nju će svoje dojmove čitatelji moći upisivati sve do same dodjele Nagrade. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid, autor najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.

FOTO: www.crnamatizemla.com

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content