Dodjela Nagrade BOOKtiga 2020.

Prvoga dana listopada, svečanom dodjelom Nagrade BOOKtiga za najčitaniju knjigu u knjižnicama Istarske županije, bit će otvorena 13. po redu BOOKtiga, porečki festival pročitanih knjiga kojemu se neizmjerno vesele svi zaljubljenici u knjigu i čitanje.

Roman „Ciganin, ali najljepši“ Kristiana Novaka dobitnik je ovogodišnje Nagrade. Isti je roman, tiskan 2016., BOOKtigom nagrađen i prošle godine, a u 2017. godini dobio je tri prestižna priznanja; jednoglasnom odlukom pripala mu je tportalova književna nagrada koja se dodjeljuje autoru najboljeg romana pisanog na hrvatskom jeziku i izdanog u Hrvatskoj, na Galovićevim jesenima dodijeljena mu je Nagrada Fran Galović, a roman je proglašen za najbolje književno djelo koje se bavi temom zavičaja, odnosno identiteta, a u Zaboku je za istu knjigu dobio Nagradu Gjalski, ugledno i prestižno priznanje piscu najboljeg objavljenog proznog književnog djela u Republici Hrvatskoj.

„Ovo je jedinstvena nagrada. Dodjeljuje je žiri od nekoliko tisuća ljudi, članova istarskih knjižnica, a umjesto statue ili plakete, dobiješ vlastitu knjigu koja je putovala Istrom i u koju su čitatelji upisivali svoje dojmove…Kad sam prošle godine primio BOOKtigu za Ciganina u Poreču, rekao sam da mi je to doista neponovljivo iskustvo. Neponovljivo, zanimljiva riječ. Bila je na pravom mjestu sve dok mi Irides prije par dana nije javila da sam je dobio – ponovo!“ izjavio je u ožujku Kristian Novak. Pandemija virusa COVID-19 proljetos je prekinula sva događanja, pa je sada BOOKtiga, po prvi puta obukla svoje jesensko ruho. U Istarskoj sabornici, 1. listopada 2020. u 18 sati, dvostrukom dobitniku bit će dodijeljena Nagrada, pod pokroviteljstvom Istarske županije i uz potporu Ministarstva kulture i medija. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid, autor najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.

A do tada, u porečkoj knjižnici još stignete u primjerak romana, koji će biti uručen dobitniku, upisati svoje dojmove i poruke. „…Čine ono što se inače ne smije, šaraju po knjizi, točno osjetiš taj gušt zabranjenog. E, takvo što mene kao autora trajno veže za svog čitatelja…“, izjavio je Kristian Novak. Dovoljno snažno da se zatvori onaj krug AUTOR-ČITATELJ-AUTOR i da se knjiga vrati onome koji je u život mirnog međimurskog mjesta gdje Hrvati žive ne miješajući se s Romima iz susjednog Bukova Dola, slojevito prožeo brojne teme: predrasude, osuđivanje, mržnju, netrpeljivost, strah, izbjeglice, krijumčarenje ljudima i drogom, nesretnu ljubav, prkos, ali i trenutke ljudskosti koje autor pronalazi u životima svojih aktera.

Kristian Novak rođen je 1979. godine u Baden-Badenu, u tadašnjoj SR Njemačkoj. Sveučilišni je profesor, a sudjelovao je na desetak međunarodnih znanstvenih konferencija i objavio dvadesetak stručnih i znanstvenih konferencija. Primarna područja njegova znanstvenoga interesa jesu dodirno jezikoslovlje, višejezičnost i sociolingvistika, a u užem smislu istraživanje hrvatsko-njemačkih jezičnih dodira i njihovih sociolingvističkih i sistemskolingvističkih aspekata. Bilancu svojega dugogodišnjega istraživanja razdoblja ilirskoga pokreta objavio je u opsežnoj studiji Višejezičnost i kolektivni identiteti Iliraca (2012), u izdanju izdavačke kuće Srednja Europa i Filozofskoga Fakulteta u Rijeci. Dugogodišnji je član uredništva znanstvenoga časopisa Suvremena lingvistika, a od 2012. godine obnaša dužnost tehničkog urednika.

Književnošću se počeo baviti u srednjoj školi. Mladenačka poezija objavljena mu je između ostaloga i u Antologiji međimurske mlade lirike (2011).

Godine 2005. objavio je roman “Obješeni”, u izdanju Biblioteke Insula, koja uz potporu Grada Čakovca okuplja kvalitetne međimurske autore. Godine 2013. objavio je roman “Črna mati zemla”, u biblioteci KaLibar zagrebačkoga Algoritma, a 2016. roman “Ciganin, ali najljepši” u izdanju Naklade OceanMore.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content