Najbolji radovi jubilarnog natječaja Laurus nobilis

Jubilarni, 25. po redu, natječaj Laurus nobilis svojim je sudjelovanjem obogatilo 63 učenika iz svih osnovnih škola Poreštine, iz porečkih srednjih škola te iz Pazinskog kolegija. Unatoč svim epidemiološkim mjerama, nastavi na daljinu, brojnim poteškoćama s kojima se sreću, naši su učenici nanovo oduševili i svojim mislima odškrinuli nam vrata u njihove svjetove.
Nagrada Laurus nobilis, u organizaciji Gradske knjižnice Poreč, svake godine dodjeljuje nagrade i priznanja za najbolja izvorna prozna djela u vidu kratke priče, humoreske, kozerije, pjesme u prozi, putopisa, biografskog zapisa, eseja, na hrvatskom ili talijanskom jeziku, a prema odluci prosudbenog odbora koji čine profesori hrvatskog i talijanskog jezika. Ove su godine tom, nimalo lakom, zadatku pristupili: Blaženka Đermadi, Daria Škrinjar, Anči Ritossa Blažević, Daisy Ghersinich Fiškuš, Kristina Šumberac Đorđević, Alvijana Klarić, Dunja Janko, Nataša Plačko, Ivan Kardum i Ivan Čupić.

Uz poštivanje svih epidemioloških preporuka i mjera, svečanost dodjele Nagrade Laurus nobilis održat će se u petak 7. svibnja 2021. godine u Istarskoj sabornici, kada će gradonačelnik Loris Peršurić nagrađenim i pohvaljenim učenicima uručiti nagrade i priznanja.

A ovogodišnji DOBITNICI Nagrade Laurus nobilis su:
u kategoriji OŠ – Hrvatski jezik najbolji je rad „Jeno popodne s mojin nonon” Naje Jugovac, učenice 5. razreda TOŠ/SEI „Bernardo Parentin”, pod mentorstvom Ivane Benčić Hatman,
u kategoriji OŠ – Talijanski jezik najbolji je rad „Mio fratello fantasma“ Carla Ghersinicha, učenika 8. razreda TOŠ/SEI „Bernardo Parentin”, Poreč, pod mentorstvom Ester Grubica,
u kategoriji SŠ – Hrvatski jezik najbolji je rad „Beskraj” Roberte Radman, učenice 4. razreda opće gimnazije SŠ „Mate Balota”, Poreč i
u kategoriji SŠ – Talijanski jezik najbolji je rad „Piccole cose” Ilari Stojnić, učenice 4. razred opće gimnazije, SŠ „Mate Balota”, Poreč, pod mentorstvom Daisy Ghersinich Fiškuš.

Uz nagradu koju će nagrađeni učenici dobiti – novčani bon za kupnju knjiga te trodnevno putovanje u Zabok, poticaj mladim autorima je i tiskanje njihovih tekstova u knjizi PoZiCa, zbirci najboljih literarnih ostvarenja, kojom još od 1995. godine tri prijateljska grada; Poreč, Zabok i Crikvenica stvaraju neraskidive kulturne veze u tri županije, i to; porečkim Laurus Nobilisom, zabočkom Nagradom Gjalski za srednjoškolce i Malom nagradom Gjalski za najbolje osnovnoškolske uratke te Natječajem Gradske knjižnice Crikvenica.

A svoje su mjesto u ovogodišnjoj PoZiCi osigurali i pohvaljeni učenici, a to su:

u kategoriji OŠ – Hrvatski jezik pohvale su zaslužili radovi:
„Prijatelj u zimskoj noći”, Lucija Geržinić, 8. razred, OŠ Jože Šurana, Višnjan, PŠ Vižinada, mentorica: Marina Maresti Krajina,
„Znači…”, Zoe Pašagić, 8. b razred, OŠ Poreč, mentorica: Snježana Sumić i
„V moye vremya…”, Neva Blažević, 8. razred, OŠ Jože Šurana, Višnjan, PŠ Vižinada , mentorica: Marina Maresti Krajina,

u kategoriji OŠ – Talijanski jezik pohvaljeni su radovi:
„Una mattinata di scuola a distanza”, Benedetta Terzić, 8. razred, TOŠ/SEI „Bernardo Parentin”, Poreč, mentorica: Ester Grubica i
„Il mondo in un libro”, Giordano Simpsich, 6. razred, TOŠ/SEI „Bernardo Parentin”, Poreč, mentorica: Ester Grubica,

u kategoriji SŠ – Hrvatski jezik pohvaljeni su radovi:
„Moja šalica čaja”, Gaia Modrić, 4. razred jezične gimnazije, SŠ „Mate Balota”, Poreč, mentorica: Tina Horvat,
„Posljednja večera”, Antonio Jukić, 2. razred jezične gimnazije, SŠ „Mate Balota”, Poreč, mentor: Ivan Čupić i
„Pinokio”, Emma Berta Bočkor, 1. razred opće gimnazije, SŠ „Mate Balota”, Poreč, mentorica: Tina Horvat i

u kategoriji SŠ –Talijanski jezik pohvaljen je rad
„Migliori amici”, Paola Paljić, 4. razred opće gimnazije, SŠ „Mate Balota”, Poreč,
mentorica: Daisy Ghersinich Fiškuš.

Iznimno se veselimo svibanjskom izdanju dodjele Nagrade, kada ćemo i čuti najbolja literarna ostvarenja ovogodišnjeg Laurusa različitih generacija učenika osnovnih i srednjih škola Poreštine.

Uz čestitke pohvaljenim i nagrađenim učenicima i njihovim mentorima, porečka knjižnica od srca zahvaljuje svima koji su sudjelovali u ovogodišnjem natječaju Laurus nobilis.

Gradska knjižnica Poreč koristi ovu prigodu i poziva sve zainteresirane učenike da pošalju svoju likovne uratke, od kojih će oni najbolji također biti uvršteni u jubilarno izdanje zbirke PoZiCa, a najbolji od najboljih krasit će i naslovnicu zbirke, koja će ove godine biti tiskana u nakladništvu Grada Poreča. Svoje radove mogu osobno donijeti u knjižnicu ili skenirane poslati na mail gradska@knjiznicaporec.hr, a najkasnije do 15. lipnja 2021. godine.

 

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content