Predstavljanje novoga prijevoda Danteove Božanstvene komedije

U povodu Svjetskoga dana knjige (23.  travnja) i 700. obljetnice smrti Dantea Alighierija Pučko otvoreno učilište Poreč u suradnji s Gradskom knjižnicom Poreč organizira predstavljanje novoga prijevoda Danteove Božanstvene komedije (La Divina commedia), prevoditelja i književnika Mate Marasa.

Predavanje s prezentacijom održat će se u porečkoj kazališnoj dvorani u srijedu, 21. travnja s početkom u 20 sati.

Iako je gospodin Maras izgradio iznimno uspješnu i svestranu karijeru u diplomatskim i prevoditeljskim vodama, mnogi ga se Porečani sjećaju iz doba dok je bio naš sugrađanin i profesor matematike pri srednjoj školi. Utoliko nas više raduje što imamo priliku ponovno čuti izvrsnog znalca i govornika u našem gradu.

MATE MARAS, rođen u Studencima kod Imotskog 1939. U Zagrebu završio Petu gimnaziju i diplomirao matematiku i fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Oženjen ― supruga Dunja i dva odrasla sina. Radio kao srednjoškolski profesor, urednik u nakladničkim kućama i na Hrvatskome radiju, tajnik središnjice Matice hrvatske. Sedam godina proveo u diplomaciji kao kulturni ataše u Parizu i Washingtonu. Prevodi ponajviše s engleskog, talijanskog i francuskog jezika; za prijevod Rabelaisa dobio Veliku nagradu Francuske akademije; za prijevode Shakespearea dobio je nagrade Iso Velikanović, Kiklop i Nagradu Grada Zagreba; za ukupan doprinos kulturi dobio je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Sastavio Rimarij hrvatskoga jezika i objavio knjigu pjesama Kasna berba te roman Pisma od smrti. Napisao također komediju Vesele žene imotske i filmski scenarij Grgur Ninski.

Najvažniji prijevodi (od dvije stotine naslova):
William Shakespeare: Sabrana djela
Dante Alighieri: Božanstvena komedija
Giovanni Boccaccio: Dekameron (s Jerkom Belan)
François Rabelais: Gargantua i Pantagruel
John Milton: Izgubljeni raj
Srednjovjekovni epovi: Beowulf (staroengleski), Pjesma o Rolandu (starofrancuski) i Pjesma o Cidu (starošpanjolski).

Ulaz na predstavljanje knjige je besplatan. Zbog ograničenog broja posjetitelja molimo vas da unaprijed rezervirate svoja mjesta na www.rezervacije-poup.hr.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content