XXVIII. Susret čakavskih pjesnika VERŠI NA ŠTERNI i promocija istoimene zbirke pjesama održat će se u subotu, 12. lipnja 2021. godine u Vižinadi

Gradska knjižnica Poreč poziva vas na XXVIII. Susret čakavskih pjesnika VERŠI NA ŠTERNI i promociju istoimene zbirke pjesama, koji će se održati u subotu, 12. lipnja 2021. godine u 19 sati u Vižinadi na Battistellinoj šterni.

Ove je godine svojih 227 novih i neobjavljenih pjesmama prijavilo 84 autora. Odabir za tiskanje u zbirci pjesama XXVIII. Verši na šterni učinila je ovogodišnja izbornica, poštovana profesorica, dr. sc. Lina Pliško te je izabrala njih 50, čiji su radovi uvršteni u ovogodišnju zbirku „Verši na šterni“.

Prof. Lina Pliško, 1999. godine, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stekla je akademski stupanj magistrice humanističkih znanosti obranivši radnju pod naslovom “Govor Barbanštine”, a 2003., na istome fakultetu, stekla je akademski stupanj doktorice humanističkih znanosti obranivši doktorsku disertaciju pod naslovom “Hrvatska gramatika Francesca Marije Appendinija”. Redovita je profesorica na Filozofskom fakultetu u Puli. Nositeljica je kolegija: Povijest hrvatskoga jezika, Uvod u dijalektologiju hrvatskoga jezika, Dijalektologija hrvatskoga jezika, Čakavski idiomi u Istri, Starije hrvatsko jezikoslovlje, Povijesna gramatika hrvatskoga jezika i Dijalektologija hrvatskoga jezika: Terenska istraživanja. Svojim prilozima sudjeluje na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima. U svojem znanstvenom radu usmjerena je na terenska istraživanja u čakavologiji, na dijalektološke klasifikacije i komparatistička dijalektološka istraživanja, u prvom redu jugozapadnoga istarskoga dijalekta. “Za izuzetan doprinos u promicaju i promoviranju autohtonih tradicijskih i kulturnih vrijednosti Barbana i Barbanštine” 2012. godine proglašena je počasnom građankom općine Barban.

Organizator manifestacije i izdavač zbirke je Gradska knjižnica Poreč, u čijoj je nakladi tiskano 600 primjeraka Verši. Ovogodišnje likovno rješenje potpisuje akademski slikar Andi Pekica, a grafičko rješenje i oblikovanje povjereno je Enriki Vežnaver Vidović iz studija “na broju 8“.

U 19 sati oko Battistelline šterne okupit će se pjesnici koji će kazivati svoje stihove, a izbornica, prof. Lina Pliško, predstavit će zbirku te će tako ova vrijedna pjesnička manifestacija nastaviti svoju višedesetljetnu tradiciju.

Domaćin i suorganizator susreta je Općina Vižinada, a pokrovitelji manifestacije su Grad Poreč, Istarska županija – Upravni odjel za kulturu i zavičajnost te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Dobrodošli!
Gradska knjižnica Poreč
Trg Marafor 3

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content