“Sada sam čovjek” – Međunarodni dan migranata u porečkim srednjim školama

Dana 18. prosinca obilježava se Međunarodni dan migranata. I ovoga su mjeseca članovi čitateljskog kluba, učenici SŠ Mate Balote i TUŠ Antona Štifanića iz Poreča, uzeli knjigu u svoje ruke i na taj se način pripremili za novo druženje u okviru projekta „Na istoj strani(ci)“.
Na popisu im se je našla knjiga „Molitva moru“, autora Khaleda Hosseinija, američko-afganistansog pisca, rođenog 4. ožujka 1965. godine.

„Molitva moru“ nadahnuta je pričom o Alanu Kurdiju, trogodišnjem sirijskom izbjeglici koji se utopio u Sredozemnom moru u pokušaju migracije u Europu. Djelo započinje pričom Marvanovog oca koji govori o njihovom rodnom gradu Homsu. Marvan se ne sjeća njegovih ljepota jer je premalen. Sjeća se jedino loših i traumatičnih događaja: prosvjeda, opsade, pogreba i bombi.
Marvan predstavlja svu djecu koja su izgubila život u bijegu iz ratnih zemalja pomoću nesigurnih brodova koji su plovili kroz Sredozemno more u Europu.

Virtualno druženje članova čitateljskog kluba bit će organizirano u četvrtak, 23. prosinca s početkom u 10 sati. Svoju će migrantsku priču učenicima ispričati Prince Wale Soniyiki, Nigerijac s hrvatskom adresom, koji je 2011. godine, nakon krvavog terorističkog napada u kojem su ubijena njegova braća, svoj spas našao u našoj zemlji. Prince će govoriti u Marvanovo ime i u ime svih onih koji su morali pobjeći.

„Na istoj strani(ci)“, projekt Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, odobren je u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava ˝Čitanjem do uključivog društva˝ koji se provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te su za njegovu realizaciju odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 2.132.819,73 kn. 85% sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, 15% Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Gradske knjižnice Poreč i ni pod kojim uvjetima ne izražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Za više informacija o EU fondovima: https://www.strukturnifondovi.hr/

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content