“Tko se piše, taj se voli” – izložba starih spomenara u Gradskoj knjižnici Poreč

Jedan od romantičnijih dana u godini upravo je Valentinovo koje slavimo 14. veljače. Jeste li već odlučili na koji ćete način razveseliti voljenu osobu? Večerom, slatko umotanim darom, cvijetom ili toplom porukom? Ne znate što biste napisali? A jeste li ikada upitali svoje starije ukućane na koji su način oni jedni drugima izjavljivali ljubav i otkrivali simpatije? Koje uspomene nose iz svojih školskih dana? Kako je to izgledalo bez Snapchata, Instagrama ili Facebooka?

Upravo sva ova pitanja bila su nam povod da vas kroz jedinstvenu izložbu “Tko se piše, taj se voli” odvedemo u svijet spomenara, čiji su autori Željka i Igor Novaković iz udruge Retroteka iz Zagreba.

Pisanje spomenara bio je važan dio odrastanja djece i mladih, a svaka ispisana i oslikana bilježnica svjedok je jednog razdoblja, kulture, odrastanja i mode. Spomenar je bio posebna bilježnica, često bogato ukrašena plišem, mesingom ili s pozlaćenim stranicama, koja se brižno čuvala i promišljeno davala na ispunjavanje dragim osobama.
Mnogi su ispisani stihovi, citati i likovne poruke bili i prvi koraci koji su zaljubljeni parovi zajedno učinili. Neke od bilježnica, koje će na izložbi biti predstavljene, preživjele su tri rata. Najstariji od njih, koji ćete imati priliku vidjeti, je spomenar iz 1839. godine.

Ti me pitaš koga volim,
Evo da ti odgovorim:
Brzo čitaj prva slova,
Eto tebi odgovora.

Možda baš ovu poruku nađete u svojim pametnim telefonima na Dan zaljubljenih…

Otvorenje izložbe bit će upriličeno u ponedjeljak, 14. veljače 2022. godine u 13 sati u Gradskoj knjižnici Poreč (Trg Marafor 3), a razgledati se može u radno vrijeme knjižnice sve do 12. ožujka. Za grupne posjete potrebna je najava na broj telefona 434-196 ili na gradska@knjiznicaporec.hr.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content