“Sinovi, kćeri” Ivane Bodrožić najposuđivanija je knjiga u istarskim narodnim knjižnicama

Obiteljska priča iz tri perspektive, čije je srce teme patrijarhat, knjiga koja progovara o zaključanosti, kako društvenoj, tako i intimnoj, o nemogućnosti da i žene i muškarci u ovom društvu žive slobodno i dostojanstveno, priča „Sinovi, kćeri“ najčitaniji je roman u istarskim narodnim knjižnicama u 2021. godini, a njegova autorica, Ivana Bodrožić, ovogodišnja je laureatkinja i dobitnica Nagrade BOOKtiga.

Često se govori o onome što se događa sada, o stanju društva, pa i o posljedicama koje društvo živi danas, ali se rijetko postavlja pitanje što je prethodilo tome. Tri su glasa progovorila u ovome romanu: majka koja nosi teret generacija, odrasla uz zabrane i opomene, naučena kako nikada nije dovoljno dobra u svijetu u kojem nema prostora za njezine želje i htijenja, zatim kći koja nakon nesreće ostaje nepokretna, bez mogućnosti govora, prikovana za bolnički krevet, može samo pomicati zjenice, a svjesna sebe osuđena je na prisjećanje te njezin partner, zarobljen u tijelu koje ne osjeća svojim, prisiljen izdržati nerazumijevanje i najgora iživljavanja.
Svakome od njih dano je pravo na svoj glas i svoju bol.
A kako pronaći snagu za promjenu? Kako se osloboditi prošlosti i otvoriti put slobodi u budućnosti? Kako se uzdignuti iz tog zadanog poretka i prekinuti lanac nerazumijevanja i nejednakosti?

Nagrada BOOKtiga dodjeljuje se od 2010. godine autoru najčitanije knjige u svim istarskim narodnim knjižnicama. Postupak odabira i vrednovanja najčitanijeg književnog djela provodi se statističkom obradom podataka prikupljenih putem skupnog elektroničkog kataloga narodnih knjižnica u Istarskoj županiji. Tročlano Povjerenstvo za provedbu postupka dodjele Nagrade BOOKtiga, koje odlukom imenuje župan Istarske županije, u sastavu: Iva Ciceran, ravnateljica Gradske knjižnice Pazin, Neven Ušumović, ravnatelj Gradske knjižnice Umag i Irides Zović, ravnateljica Gradske knjižnice Poreč, provodi postupak analize pristiglih kandidatura iz svih narodnih knjižnica Istarske županije te županu dostavlja pismeni prijedlog o laureatu, autoru najčitanije knjige u devet narodnih knjižnica Istre: Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pula, Pazin, Poreč, Rovinj i Umag. Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Istarske županije – Regione Istriana. Ovogodišnjoj dobitnici bit će uručeno priznanje – primjerak najčitanije knjige u narodnim knjižnicama Istarske županije, koja je, u duhu festivala, rabljena i ispisana osvrtima samih čitatelja. Zatvorit će se tako veliki krug koji čine autorica – čitatelji i nanovo – autorica. Njezina će joj se knjiga vratiti u ruke, ispisana dojmovima čitatelja i donijeti ono što najviše priželjkuje: odgovor na pitanje kako je utjecala na živote čitatelja. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Kući za pisce/Hiži od besid u Pazinu, autorica najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.

Književnost ne postoji bez čitatelja, stoga je najveća nagrada autorici saznanje da je njezina knjiga čitana, voljena, da među čitateljima živi, da im znači. U tom smislu nagrada za najposuđivaniju knjigu čini me istinski sretnom, a još ako je ta nagrada iz Istre u koju volim odlaziti često sve u nadi da će me jednom netko pozvati da se preselim, više je od obične sreće“, rekla je ovogodišnja dobitnica Nagrade BOOKtiga, Ivana Bodrožić.

O autorici
Ivana Bodrožić rođena je 1982. godine u Vukovaru. Djela su joj prevođena na desetak stranih jezika, a za svoj književni rad nagrađena je uglednim domaćim i inozemnim nagradama. Zbirka poezije „Prvi korak u tamu“ nagrađena je na Goranovom proljeću Goranom za mlade pjesnike. Za istu zbirku dobila je nagradu Matice hrvatske „Kvirin“ za najboljeg pjesnika do 35 godina. Poeziju je objavljivala u raznim književnim časopisima (Vijenac, Quorum, Poezija…) te bila uvrštena u antologiju suvremene hrvatske poezije „Utjeha kaosa“ Miroslava Mićanovića, kao najmlađa autorica.
Pjesme su joj prevođene na razne europske jezike. Objavila je i zbirku poezije „Prijelaz za divlje životinje“ (2012.), kolumne „Za što sam se spremna potući“ (2013.), zbirku priča „100% pamuk“ (2014.), knjigu stihova „In a sentimental mood“ (2017.).
Njezin roman „Hotel Zagorje“ (2010.) dobitnik je nagrada „Josip i Ivan Kozarac“ (Povelja uspješnosti); „Kočićevo pero“, „Kiklop“ (najbolje prozno djelo u 2010. godini). Roman „Rupa“ (2016.) je na Zagreb Book Festivalu po izboru publike proglašen najboljim kriminalističkim romanom recentne domaće književne produkcije i dobitnik je nagrade „Balkan Noir“ za 2017. Za roman „Sinovi, kćeri” (Hermes, 2020.) u 2021. dobila je nagradu „Meša Selimović”. Od sada će svojim uspjesima Ivana Bodrožić dodati i Nagradu BOOKtiga.

Nagrada BOOKtiga autorici će biti dodijeljena u rujnu, na Međunarodnom festivalu pročitanih knjiga BOOKtiga 2022.

Autor fotografije: Tomislav Marić.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content