Super vijest za male i velike ljubitelje Harryja Pottera!

U Poreč samo za vas donosimo na stotine svjetskih izdanja o malom čarobnjaku koji je zaludio generacije i generacije knjiških moljaca!

Meki i tvrdi uvezi, klasični serijali, ilustrirana izdanja, knjige u različitim bojama, kućna izdanja, serijali izdani u obliku malih, tankih knjižica, jubilarna izdanja, knjige iz hogwartske biblioteke te knjige vezane uz filmove o Harryju Potteru, sve vas to očekuje na izložbi „Harry Potter – Izložba raznih izdanja iz cijeloga svijeta” autora Damira Tonkovića. Ovaj sisački profesor fizike ima vjerojatno najveću zbirku Harryja Pottera na svijetu, a koja je javnosti dostupna za listanje i čitanje. On je putem različitih kanala, a najviše preko društvenih mreža, od 2015. godine, nabavio oko 500-tinjak izdanja i sada ih prezentira diljem domovine. A zna da nije ni na pola puta do kompletiranja zbirke svih svjetskih izdanja.

Koliko li jezika i naroda na ovome svijetu postoji?

Ukrajinski, hebrejski, tajlandski, turski, njemački, vijetnamski, francuski, mongolski, engleski, azerbajdžanski, japanski, kineski, galicijski, estonski, katalonski, latinski, talijanski, a među brojnim drugim svjetskim jezicima, poznatim i manje poznatim, i naš hrvatski! A ako poželite vidjeti kako sva ta svjetska izdanja, koja su oduševila djecu diljem zemaljske kugle, izgledaju, otkrijte baš iz ovih ukoričenih remek djela koja ćete naći među stotinama knjiga pristiglih u Poreč.

A kako je je sve započelo rekao nam je Damir Tonković:
„Kolekcija knjiga iz serijala o Harryju Potteru, kao i drugih knjiga o njemu, nastala je kao rezultat kolekcionarske znatiželje za prikupljanjem nečeg što postoji u gotovo svim dijelovima svijeta, na mnogo jezika i u mnogo izdanja. Najprije su u moju kolekciju ušle knjige na hrvatskom, tvrdih i mekih korica, zatim na engleskom, a potom su se počele pojavljivati knjige na raznim jezicima iz raznih država, pa čak i dijelova nekih država koji imaju svoj jezik. Danas kolekcija broji oko 560 knjiga i mislim da će dio kolekcije koji je izložen na ovoj izložbi biti interesantan, kako ljubiteljima Harryja Pottera, tako i ljudima koji žele vidjeti kako izgledaju knjige na jezicima do kojih je teško doći u svakodnevnom životu. Na dosadašnjim izložbama pozornost su privlačile upravo knjige na jezicima s kojima se rijetko susrećemo, a dodatno i one koji se čitaju „s krive strane knjige“. Tako su mnogima bila zanimljiva izdanja na hindi jeziku, sinhala, mongolskom, urdu, maorskom, tradicionalnom i suvremenom kineskom, kmerskom, hebrejskom. Poseban doživljaj isto tako pružaju i različiti dizajni korica među kojima su neki jedinstveni i ne ponavljaju se na izdanjima u drugim zemljama. Nadam se da će izložene knjige pružiti zadovoljstvo svim ljubiteljima knjiga i fanovima Harryja Pottera iz Poreča i okolice, jednako kao što su pružale zadovoljstvo na dosadašnjim izložbama u drugim gradovima po Hrvatskoj.“

Svijet magije u porečkoj knjižnici bit će otvoren 21. ožujka 2022. godine u 12 sati u matičnom odjelu Gradske knjižnice Poreč (Trg Marafor 3) i u njega možete zaviriti u radno vrijeme knjižnice, od ponedjeljka do petka od 8 do 19 sati te subotom od 9 do 13 sati.
Izložba je otvorena do 20. travnja.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content