Porečki srednjoškolci obilježavaju Svjetski dan Roma s Kristianom Novakom

Svjetski dan Roma obilježava se od 1990., svake godine 8. travnja. Toga je datuma u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma te je tim povodom u Poljskoj proglašen ovaj važan dan za Rome. Na tom su Svjetskom kongresu usvojene odluke o romskoj zastavi, službenoj himni, proglašen je i službeni romski jezik te je službeno prihvaćen naziv Rom, što na romskom jeziku označava čovjeka. Toga se dana slavi romska kultura i podiže svijest o svim nedaćama, problemima i predrasudama s kojima se svakodnevno suočavaju.

U porečkim srednjim školama, Srednjoj školi Mate Balote i Turističko-ugostiteljskog školi Antona Štifanića, obilježit ćemo taj Dan i odškrinuti vrata romske kulture življenja čitajući stranice romana „Ciganin, ali najljepši“ u sklopu čitateljskog kluba i projekta „Na istoj strani(ci)“.

Naši Porečani već su čuli za ovaj roman, a i za vlasnika pera koje stoji iza tih stranica. Naime, književnik i profesor Kristian Novak čak je dvije godine za redom (2019. i 2020.) dobitnik porečke Nagrade BOOKtiga za najčitaniju knjigu u knjižnicama Istarske županije. Uz Nagradu BOOKtiga, Novakov je „Ciganin“ u 2017. godini dobio tri prestižna priznanja: jednoglasnom odlukom pripala mu je Tportalova književna nagrada koja se dodjeljuje autoru najboljeg romana pisanog na hrvatskom jeziku i izdanog u Hrvatskoj, na Galovićevim jesenima dodijeljena mu je Nagrada Fran Galović, a roman je proglašen za najbolje književno djelo koje se bavi temom zavičaja, odnosno identiteta, a u Zaboku je za istu knjigu dobio Nagradu Gjalski, ugledno i prestižno priznanje piscu najboljeg objavljenog proznog književnog djela u Republici Hrvatskoj.

Kristian Novak rođen je 1979. godine u Baden-Badenu, u Njemačkoj. Sveučilišni je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na Odsjeku za germanistiku. Književnošću se počeo baviti u srednjoj školi. Godine 2005. objavio je roman „Obješeni“, zatim 2013. roman „Črna mati zemla“ te 2016. roman „Ciganin, ali najljepši“.

Virtualno druženje s književnikom Kristianom Novakom održat će se u utorak 26. travnja 2022. godine u 12 sati.

„Na istoj strani(ci)“, projekt Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, odobren je u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva“ te se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Europske Unije iz europskog socijalnog fonda, od čega je 85 % sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Gradske knjižnice Poreč i ni pod kojim uvjetima ne izražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Za više informacija o EU fondovima: https://www.strukturnifondovi.hr/

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content