Ovoga nam petka Jasminka Tihi-Stepanić otkriva gdje je Beata!

Porečki srednjoškolci uključeni u europski projekt „Na istoj strani(ci) – Uzmi knjigu u svoje ruke“ i tijekom svibnja promišljaju o najosjetljivijom društvenim temama, a čitanjem romana „Gdje je Beata?“ Jasminke Tihi-Stepanić obilježit će Međunarodni dan nestale djece koji se obilježava još od 1983. godine, svakog 25. svibnja. Tako će i oni odati počast nestaloj, ali i pronađenoj djeci te pripomoći podizanju senzibiliteta svih građana po pitanju ovoga fenomena.

Nestanak nikada nije bezazlen. Djecu u svakodnevnom životu moramo učiti i upozoravati kako mogu postati žrtvama nasilja, iskorištavanja ili nekog drugog kaznenog djela. Nestanak djece najčešće traje od jednog do nekoliko dana i u kratkom vremenu se vrate svojim domovima ili ih policija pronađe. Djeca nestaju jer bježe od straha, bilo zbog loših ocjena, ljubavi ili dubokih razočarenja i rupa u emocionalnom razvoju. Ali nestaju i radi zabave. Neka djeca, nažalost, nikada nisu pronađena…

„Gdje je Beata?“ temelji se na napetoj i višeslojnoj kriminalističkoj fabuli, a može se istodobno nazvati psihološkim i socijalnim romanom, a također i ljubavnim. Beata je šesnaestogodišnjakinja, talentirana baletna plesačica, koja odrasta u obitelji u kojoj nema prava odlučivanja ni o jednome svome pokretu, u kojoj se ne uvažavaju njezine želje ni osobnost. Njezin se život odvija pod režiserskom palicom njezine majke, koju Beata naziva Ledenom. U takvom okruženju Beata polako počinje lagati i prešućivati, no njezin otkriveni dnevnik pronicljivom istražitelju polako otkriva tragove duboke tuge i dovodi ga, u konačnici, do Beate.

Knjiga „Gdje je Beata?“, u izdanju knjižare Ljevak, šesti je po redu roman Jasminke Tihi-Stepanić, književnice koja se u relativno kratkome vremenu vinula među vrhove hrvatske proze za djecu i mlade. U svojim romanima i pričama bavi se problematikom odrastanja u suvremenom svijetu koji pred djecu i mlade stavlja brojne probleme i izazove kojima često nisu dorasli. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za svoje književno stvaralaštvo. Uz roman „Gdje je Beata?“ objavila je i romane „Imaš Fejs?“, „Bacit ću ti kompjutor kroz prozor“, „Moja neprijateljica Ana“, „Dom iza žice“, „Ljeto na jezeru Čiču“ te zbirke priča „Baš kao Harry Potter“ i „Priče s morskoga dna“.

Virtualno druženje s književnicom održat će se u petak, 27. svibnja u 11 sati.

„Na istoj strani(ci)“, projekt Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, odobren je u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva“ te se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Europske Unije iz europskog socijalnog fonda, od čega je 85 % sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Gradske knjižnice Poreč i ni pod kojim uvjetima ne izražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Za više informacija o EU fondovima: https://www.strukturnifondovi.hr/

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

Skip to content