Priča razigranog murala

Moli, sarduni, škombre, kalamari, luganige, bigoli, broska, kamomila, polužna vaga s utezima, batana, demižane, kašete, botuni, bičikleta, ferata samo su neki od motiva koji krase novouređeni stražnji zid Gradske knjižnice Poreč koji gleda na park Matije Gupca. Zajednička je to stvaralačka aktivnost porečke knjižnice i Društva “Naša djeca” Poreč, koja je započela početkom listopada, u okviru Dječjeg tjedna, s ciljem da se usmjeri pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, da se potiče volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom te aktivna participacija djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire.

Kako je park Matije Gupca već nekoliko godina središte brojnih kulturnih i društvenih gradskih događanja, a trošno je začelje zgrade Knjižnice iziskivalo vizualne intervencije, Knjižnica i Društvo naša djeca zajedno su zasukali rukave te odlučili uzeti kist u svoje ruke. Ova je lijepa inicijativa za ljepše vizure grada iskorištena i za najavu još jednog velikog projekta porečke knjižnice-izdavanja slikovnice za djecu o poduzetnoj porečkoj djevojci, simbolu ovoga grada-La muli de Parenzo. Motivi oslikani na samome muralu dio su slikovnice koja je u pripremi. Aktivnosti oslikavanja koordinirala je voditeljica Likovnog laboratorija DND-a Poreč, prof. Marina Dželalija Jakominić, koja je nacrtala sve motive, a polaznici Likovnog laboratorija, uz njezino stručno vodstvo, sve su obojili. Radionice su se provodile tijekom listopada, a u završnoj fazi malim kreativcima/kama pridružio se i gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo, Loris Peršurić. Pohvalio je ideju i trud svih dionika, a uz puno uzbuđenja i dječje radosti, pridružio se mališanima u bojenju.

Sredstva koja su utrošena na sanaciju zida, pripremu podloge te kupnju boja i materijala osigurala je Gradska knjižnica Poreč. Naime, ove je godine na BOOKtigi 2022. porečka knjižnica najavila da će sva prikupljena sredstva na sajmu rabljenih knjiga BOOKtižin biti utrošena na uređenje stražnje fasade knjižnice. Kako je dozvola Konzervatorskog odjela u Puli pribavljena još u rujnu 2021. godine, u realizaciju se krenulo upravo u Dječjem tjednu kako bi se mural dovršio tijekom Mjeseca hrvatske knjige.

Ima li boljega načina od zajedničkog oslikavanja dijela urbanog prostora kojim se šalje javna, svima vidljiva poruka kroz umjetnost – „Ljubav djeci prije svega!”, a istovremeno i slikom i pričom upoznati i najmlađe stanovnike Poreča s nemjerljivom vrijednošću koju odrastajući usvajamo i dalje prenosimo novim naraštajima.
Gradska knjižnica Poreč i Društvo “Naša djeca” Poreč zahvaljuju svim sudionicima ovoga projekta na trudu, vremenu i radosti koje su utkali u stvaranje ove priče, a nadamo se da ćemo svi zajedno čuvati ovaj mural koji će zasigurno na najbolji mogući način predstavljati naš grad i biti jedinstvena kulisa brojnim nadolazećim događanjima u svima dragom parku Matije Gupca.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content