„Hladno srce“ Ližnjanke Marilene Dužman najposuđivanija je knjiga u narodnim knjižnicama Istarske županije

Roman o jednom muškarcu i o jednoj ženi. Priča o njihovoj strastvenoj vezi, o duhovima iz prošlosti i novim prilikama koje život donosi. Priča o traganju za ljubavlju. Sve je to „Hladno srce“ koji je najčitaniji roman u istarskim narodnim knjižnicama, a njegova autorica, Marilena Dužman ovogodišnja je laureatkinja i dobitnica Nagrade BOOKtiga.

Marilena Dužman piše romane o životu, situacijama i ljudima kojima smo okruženi. U njihovom je središtu uvijek ljubav, a s njome i strast i požuda, ali i životne neprilike, poslovni neuspjesi, prevare, obiteljski i prijateljski odnosi. Marilena Dužman svakim svojim novim romanom privlači pozornost svoje čitateljske publike.

„Gdje mi je psihijatrica?“, „Razgovori s ginekologom“, „Opsidijan“, „Slobodan pad“, „Mrtav, a gladan“, „Haker“, „Skriveno srce“, „Hladno srce“, „Momina knjiga recepata“ i „Nina“ romani su koje potpisuje ovogodišnja laureatkinja, po struci diplomirana ekonomistica, koja s obitelji živi u Ližnjanu. Romane piše od 2017. godine, a zbog korištenja čakavštine u pojedinim romanima Općina Ližnjan joj je 2021. godine uručila nagradu za osobite uspjehe i postignuća u književnoj umjetnosti te promociji Ližnjana i ližnjanskog govora u svojim književnim djelima.

„Ovo je jedinstvena nagrada i za autore uistinu posebna. Zahvaljujem od srca svojim čitateljima na ovom posebnom priznanju koje mi je velika čast i iznimno me veseli. Moram priznati da me je ova vijest u isto vrijeme i zatekla i oduševila!“ rekla je Marilena Dužman, nakon što su joj iz porečke knjižnice javili vijest.

Nagrada BOOKtiga dodjeljuje se od 2010. godine autoru najčitanije knjige u svim istarskim narodnim knjižnicama. Postupak odabira i vrednovanja najčitanijeg književnog djela provodi se statističkom obradom podataka prikupljenih putem skupnog elektroničkog kataloga narodnih knjižnica u Istarskoj županiji u periodu od 1. veljače do 31. siječnja.

Pod pokroviteljstvom Istarske županije – Regione Istriana svečana dodjela Nagrade upriličit će se 19. travnja na Međunarodnom festivalu pročitanih knjiga BOOKtiga 2023., kada će ovogodišnjoj dobitnici biti uručeno priznanje – primjerak njezinog romana koji će mjesec dana “putovati” po knjižnicama Istre i u koji svi njegovi čitatelji mogu upisati svoje dojmove. Stoga, ovom prilikom pozivamo sve čitatelje da potraže knjigu u svojim knjižnicama i da daju svoj doprinos u kreiranju ovoga jedinstvenoga priznanja.

Prvi na redu su građani Pule koji će svoje dojmove u knjigu moći upisivati od 11. do 18. veljače. Slijedi Gradska knjižnica Pazin gdje će se knjiga nalaziti od 21. do 25. veljače. Čitatelji knjižnice u Labinu moći će svoje dojmove upisivati od 28. veljače  do 4. ožujka u svojoj knjižnici, dok će se u buzetskoj knjižnici knjiga nalaziti od 8. do 11 ožujka. Umažani u svojoj knjižnici knjigu mogu potražiti od 15. do 20. ožujka, a korisnici knjižnice u Bujama od 22. do 24. ožujka. U Gradskoj knjižnici Novigrad čitatelji će dojmove moći upisivati od 28. ožujka do 1. travnja, te u Gradskoj knjižnici „Matija Vlačić Ilirik“ u Rovinju od 4. do 8. travnja.

U Gradsku knjižnicu Poreč knjiga stiže 12. travnja, a u nju će svoje dojmove čitatelji moći upisivati sve do same dodjele Nagrade. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid, autorica najčitanije knjige dobit će i novčanu nagradu.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content