600 osnovnoškolaca Poreštine otkriva tajne književnika Hrvoja Kovačevića

Književnik za djecu i autor lektirnih naslova Hrvoje Kovačević, u sklopu velike kampanje u organizaciji Gradske knjižnice Poreč „Čita(j)mo da ne oguglamo“, od 9. do 12. listopada posjetio je OŠ Poreč, OŠ Finida, TOŠ/SEI Bernardo Parentin, OŠ Vladimira Nazora Vrsar, OŠ Joakima Rakovca Sveti Lovreč, OŠ Jože Šurana Višnjan, Kaštelir i Vižinada te OŠ Tar-Vabriga, na oduševljenje više od 600 osnovnoškolaca. Kovačević je djeci itekako poznat s polica knjižnica, kako gradske, tako i školskih, jer pažnju svoje mlade publike zaokuplja brojnim tajnama te je tako i njima predstavio svoje knjige koje se nalaze na vrhu najčitanijih naslova za djecu. Dinamičnim i zanimljivim pristupom po školama Poreštine djeci je predstavio tajne iz sljedećih romana: „Tajna šutljivog dječaka“, „Tajna zlatnog zuba“, „Tajna zmajeva vrta“, „Tajna Stubičkih Toplica“, „Tajna ribljeg oka“, „Tajna mačje šape“, „Tajna malog brata“, „Tajna graditelja straha“, „Tajna crne kutije“, a govorio im je i o svom životnom putu, stvaralaštvu i svemu onome što ga motivira na pisanje i što mu donosi zadovoljstvo u radu.

„Jako sam sretan što sam sudjelovao u ovoj velikoj promociji čitanja, što je iznimno važno i što treba neumorno činiti. Upućujem čestitke porečkoj knjižnici, gradu Poreču i svim općinama na ovoj složnoj inicijativi da se djeci omogući besplatno članstvo. Užitak je bio družiti se s ovom pametnom i znatiželjnom djecom i zahvaljujem svim školama Poreštine na srdačnom gostoprimstvu. Ako sam imalo odškrinuo vrata jednog tajanstvenog svijeta u koje nas čitanje vodi, ja sa sam presretan“, rekao je književnik Hrvoje Kovačević.

Suradnjom Gradske knjižnice Poreč i jedinica lokalne samouprave cijele Poreštine, u travnju 2023. godine pokrenuta je kampanja „Čita(j)mo da ne oguglamo!“, s ciljem da se omogući besplatna članarina za svu djecu i mlade u dobi do 15-e godine života. Kampanju su podržali grad Poreč i općine Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vižinada i Vrsar, kao dodatni poticaj razvijanju čitalačkih navika djece i mladih te kvaliteti života predškolske i školske populacije. Osim pogodnosti besplatnog učlanjenja u Knjižnicu, poticaj čitanju kroz kampanju daje se i putem brojnih književnih gostovanja, radionica i predavanja u vrtićima i školama diljem Poreštine, a sve u organizaciji porečke Knjižnice.

„Učlanjenje djece prvi je korak u osvješćivanju važnosti razvijanja čitalačkih kompetencija, a ono će se provoditi kontinuirano, a ova će suradnja postati čvrsta i sigurna veza između Knjižnice i jedinica lokalnih samouprava“, rekla je Irides Zović, ravnateljica porečke knjižnice. Osnovna misao vodilja ove kampanje je popularizacija knjige i čitanja te širenje čitateljske mreže, učlanjenje nove djece te obnova članstava već postojećim članovima, kao i edukacija o brojnim uslugama koje Knjižnica pruža. „Čitati znači razumijevati ono što je napisano, protumačiti to, shvatiti, kritički promišljati i osjećati. Oguglati znači postati ravnodušan. Čitajući učimo, a istovremeno, opuštamo se i zabavljamo. Za svakoga postoji knjiga koja ga čeka, a hvalevrijedna kampanja „Čita(j)mo da ne oguglamo“ samo pomaže knjizi da do svih pronađe put, stvarajući jednake uvjete za svu djecu Poreštine“, zaključuju iz porečke Knjižnice.
A već nakon druženja s Hrvojem Kovačevićem u školama, brojni su učenici pohrlili knjižnicu po njegove knjige da otkriju kako završavaju sve one tajne o kojima je autor pričao. Jer tajne su baš fora. Bilo da ih krijemo, čuvamo ili otkrivamo…
Gradska knjižnica Poreč zahvaljuje svim knjižničarkama školskih knjižnica: Sari Blažević, Vahidi Halaba, Vesni Milanović, Ludmili Pauletić, Nataši Velenik i Lorni Velenik-Žufić na pomoći i podršci u organizaciji književnih susreta te promociji kampanje. Gostovanje Hrvoja Kovačevića tek je prvo u nizu. Studeni će u školama obogatiti Zoran Vakula, koji i ovoj kampanji prognozira puno lijepih riječi, misli, događanja i ispunjenih dječjih srca! Prosinačko druženje rezervirano je za djecu predškolske dobi, kada će krenuti promocija kampanje u vrtićima.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content