450 mališana Poreštine putovalo sa Zoranom Vakulom kroz sunce, kišu i snijeg

Nova velika i posebna avantura pogodila je osnovne škole Poreštine, uz brze izmjene oblačastog, kapljičastog i sunčastog ugođaja, a oko 450 mališana iznenadila su i pahuljasta i vjetropirasta razdoblja. Nije izostao ni grmljavinski smijeh, uz munjevita pitanja znatiželjnih glavica. Nakon velike turneje književnika Hrvoja Kovačevića, djeci u škole Poreštine pristigao je Zoran Vakula, poznati meteorolog, svima znano lice s TV ekrana koji je predstavio seriju svojih slikovnica „Vremenaste priče“. Njihov je cilj približiti najmlađima često spominjane meteorološke termine, kako bi bolje razumjeli vrijeme te njegove promjene i pojave, a „Pahuljasta“, „Sunčasta“, „Vjetropirasta“, „Oblačasta“, „Kapljičasta“ i „Munjasta“ oduševile su djecu diljem Poreštine.

Što je vjetar, kako izgovoriti kumulonimbus, kako nastaju kapljice, kolika je bila najveća pahuljica, što moramo činiti kada grmi i sijeva, i još puno, puno zanimljivih stvari naučila su djeca nižih razreda OŠ Vladimira Nazora Vrsar, OŠ Joakima Rakovca Sveti Lovreč, OŠ Jože Šurana Višnjan, Kaštelir i Vižinada te OŠ Tar-Vabriga. Trodnevna fantastična Vakulina vremenasta turneja, od 20. do 22. studenog, u sklopu velike kampanje u organizaciji Gradske knjižnice Poreč „Čita(j)mo da ne oguglamo“, nova je potvrda da knjiga uvijek sebi pronađe put do djeteta. Veoma uspješnom i plodnom suradnjom Gradske knjižnice Poreč i jedinica lokalne samouprave cijele Poreštine i školskih knjižnica osnovnih škola na porečkom području, neumorno se već mjesecima provodi kampanja „Čita(j)mo da ne oguglamo!“, s ciljem da se omogući besplatna članarina za svu djecu i mlade u dobi do 15-e godine života. Kampanju su podržali grad Poreč i općine Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vižinada i Vrsar, kao dodatni poticaj razvijanju čitalačkih navika djece i mladih te kvaliteti života predškolske i školske populacije. Osim pogodnosti besplatnog učlanjenja u Knjižnicu, poticaj čitanju kroz kampanju daje se i putem brojnih književnih gostovanja, radionica i predavanja u vrtićima i školama diljem Poreštine, a sve s ciljem da se pokaže djeci koliko na svijetu postoji lijepih riječi, slikovnica i knjiga, o svemu i svačemu, što poznaju i ne poznaju.

„Čast mi je – i čini ponosnim – što sam sudjelovao u ovoj kampanji Gradske knjižnice Poreč i, ne samo poticao mlade na čitanje, nego ih i educirao o meteorologiji, promovirao moju struku i meteoslikovnice. Nadam se da će se barem netko od njih zainteresirati za meteorologiju ili barem neku drugu prirodnu znanost. Drago mi je što sam imao prigodu promovirati i HRT – spominjući djeci neke njima namijenjene sadržaje koje mogu naći na medijskim platformama HRT-a. Također me veseli i što sam posjetio mnoga mjesta Poreštine u kojima do sada nisam bio te upoznao divne ljude u Poreču, Novoj Vasi, Svetom Lovreču, Vrsaru, Vabrigi, Taru, Višnjanu, Vižinadi i Kašteliru. Nadam se da će se naša suradnja nastaviti i u nekim drugim oblicim“, rekao je Zoran Vakula.

A kome će sljedećem knjiga pokucati na vrata, pitamo se… „Na redu su oni najmlađi i najslađi, knjige i njihovi/e autori/ce putuju u vrtiće. Ima li veće radosti nego susresti se s autorom/icom omiljene slikovnice…? Jer svi oni koji pišu za djecu moraju i dolaziti među svoju publiku, a znamo koliko je dječja publika zahtjevna. Druženje pisaca i mališana obostrana je prilika da i jedni i drugi izgrađuju sebe. Koliko djeca uče od omiljenih likova iz knjiga, isto toliko i pisci uče od djece na književnim susretima te na dječjim pričama grade i neke svoje nove priče“, rekla nam je za kraj Irides Zović, ravnateljica Gradske knjižnice Poreč.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content