“Pisari suvremenog doba” – putujuća bibliobusna izložba

Zasigurno ste već vidjeli na cesti malu knjižnicu na kotačima koja pomaže knjigama da pronađu put do svojih čitatelja i u mjestima koja su udaljenija od gradskog središta. Kako bi se ukazalo na važnost čitanja, Gradska knjižnica Poreč na put s bibliobusom šalje svoju prvu malu putujuću izložbu „Pisari suvremenog doba“ koja će sve zaljubljenike u lijepu riječ prisjetiti razvoja hrvatske knjige, od njezinih početaka pa sve do danas te vremena prije izuma tiskarskog stroja, kada su rukopisne knjige bile rijetke i skupocjene, a stranice izrađene od pergamenta dobivenog od kozje ili ovčje kože. Vratit će se tako u vrijeme nastanka nekih od naših najljepših rukopisnih djela koja predstavljaju najvišu razinu kaligrafskog, iluminatorskog i uopće knjiškog umijeća domaćih glagoljaša. Naime, radi se o izložbi radova djece koja su pohađala radionicu iluminacije na ovogodišnjoj BOOKtigi, pod vodstvom Vesne Milanović. Djeca su se tada upoznala i s „Misalom kneza Novaka“ iz 1368. godine, te na taj način najbolje shvatila važnost zlatnog doba glagoljaštva. Idealna je to bila uvertira u novu aktivnost porečke knjižnice, kada će i brojni korisnici bibliobusne službe kroz edukativno – kreativni pristup moći saznati ponešto o pisarima koji su nam u trajni zalog ostavili najviše dosege srednjovjekovne kulture.

Izložba će biti dostupna svim zainteresiranim korisnicima na svim stajalištima, po već utvrđenom rasporedu dolazaka, od 14. svibnja do 27. lipnja 2024. godine.

 

Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Gradske knjižnice Poreč i ni pod kojim uvjetima ne izražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Za više informacija o EU fondovima: https://www.strukturnifondovi.hr/

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content