Dodjela nagrade BOOKtiga 2022.

Obiteljska priča ispričana iz tri perspektive, čije je srce teme patrijarhat, knjiga koja progovara o zaključanosti, kako društvenoj, tako i intimnoj, o nemogućnosti da i žene i muškarci u ovom društvu žive slobodno i dostojanstveno, priča Sinovi, kćeri najčitaniji je roman u istarskim narodnim knjižnicama u 2021. godini, a njegova autorica, Ivana Bodrožić, ovogodišnja je dobitnica Nagrade BOOKtiga. Nagrada će laureatkinji biti dodijeljena 8. rujna 2022. godine u 18 sati, u Gradskoj knjižnici Poreč, u okviru 15. po redu festivala pročitanih knjiga – BOOKtiga 2022., u organizaciji porečke knjižnice.

Nagrada BOOKtiga dodjeljuje se pod pokroviteljstvom Istarske županije – Regione Istriana. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Kući za pisce/Hiži od besid u Pazinu, autorica najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.

Ovogodišnjoj dobitnici bit će uručeno priznanje – primjerak najčitanije knjige u narodnim knjižnicama Istarske županije, koja je, u duhu festivala, rabljena i ispisana osvrtima samih čitatelja, korisnika istarskih narodnih knjižnica. Roman Ivane Bodrožić putovao je Istrom. Nakon Umaga, Buja, Novigrada, Buzeta, Pazina, Labina, Pule i Rovinja vratio se u Poreč gdje će se zatvoriti veliki krug koji čine autorica – čitatelji i nanovo – autorica. Njezina joj se knjiga vraća u ruke, ispisana dojmovima čitatelja. Donosi spisateljici ono što najviše priželjkuje: odgovor na pitanje kako je utjecala na živote čitatelja.

Često se govori o onome što se događa sada, o stanju društva, pa i o posljedicama koje društvo živi danas, ali se rijetko postavlja pitanje što je prethodilo tome. Tri su glasa progovorila u ovome romanu: majka, kćer i njezin partner, i svakome od njih dano je pravo na svoj glas i svoju bol. Kako se osloboditi prošlosti i otvoriti put slobodi u budućnosti? Kako se uzdignuti iz tog zadanog poretka i prekinuti lanac nerazumijevanja i nejednakosti?

Možda odgovore dobijete i na književnom druženju s Ivanom Bodrožić, čija će moderatorica biti novinarka Eliana Batagelj.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content