Dodjela nagrade BOOKtiga 2024.

„Ljeta s Marijom“najčitaniji je roman u istarskim knjižnicama, a njegova autorica Olja Savičević Ivančević ovogodišnja je dobitnica Nagrade BOOKtiga 2024.!

Marijeta, Meri, Maša, Marijola i Mara, pet Marija koje u romanu „Ljeta s Marijom“, u izdanju Frakture, pričaju svaka svoju priču. One dijele ime, ali njihovi su životi slični samo po tome što progovaraju o zapostavljenom ženskom iskustvu iz različitih vremenskih perioda.

Ljeta s Marijom ispisuju sjećanja utkana u stogodišnjoj staroj kamenoj kući, prije svega ljeti, a Marije nam otvaraju slike povijesti i promjena, obiteljskih okupljanja, ratnih godina, zaljubljivanja, prijateljevanja, radosti, tragedija, putovanja i nerazumijevanja, snažno ukazujući na snagu ženskoga, moć i nemoć u patrijarhalnom svijetu, ali nadasve ljubav koja kroz generacije žena raste, čime ovaj roman postaje roman svake naše obitelji s posvetom ženama, sustavno prešućivanih i zanemarivanih, a koje su oblikovale naše živote.

Olja Savičević Ivančević bit će gošća porečke Knjižnice, u petak, 19. travnja 2024., kada će joj biti uručena Nagrada, prvoga dana Festivala pročitanih knjiga – BOOKtige, koja je s BOOKtižinom omiljena manifestacija brojnih ljubitelja čitanja.

Nagrada BOOKtiga dodjeljuje se od 2010. godine autoru najčitanije knjige u svim istarskim narodnim knjižnicama. Postupak odabira i vrednovanja najčitanijeg književnog djela provodi se statističkom obradom podataka prikupljenih putem skupnog elektroničkog kataloga narodnih knjižnica u Istarskoj županiji. Tročlano Povjerenstvo za provedbu postupka dodjele Nagrade BOOKtiga, koje odlukom imenuje župan Istarske županije, u sastavu: Iva Ciceran, Neven Ušumović i Irides Zović, provodi postupak analize pristiglih kandidatura iz svih narodnih knjižnica Istarske županije te županu dostavlja pismeni prijedlog o laureatu, autoru najčitanije knjige u devet narodnih knjižnica Istre: Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pula, Pazin, Poreč, Rovinj i Umag. Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Istarske županije – Regione Istriana. Ovogodišnjoj dobitnici bit će uručeno priznanje – primjerak najčitanije knjige u narodnim knjižnicama Istarske županije, koja je, u duhu festivala, rabljena i ispisana osvrtima samih čitatelja. Zatvorit će se tako veliki krug koji čine autorica – čitatelji i nanovo – autorica. Njezina će joj se knjiga vratiti u ruke, ispisana dojmovima čitatelja i donijeti ono što najviše priželjkuje: odgovor na pitanje kako je utjecala na živote čitatelja. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Kući za pisce/Hiži od besid u Pazinu, autorica najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.

Dosadašnji dobitnici Nagrade BOOKtiga su: Igor Mandić, Hrvoje Hitrec, Mirjana Krizmanić, Ante Tomić, Slavenka Drakulić, Drago Pilsel, Ivica Prtenjača, Mani Gotovac, Slavenka Drakulić, Kristian Novak, Marina Vujčić, Ivana Bodrožić i Marilena Dužman.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content