Digitalna zbirka

Portal digitalizirane baštine mrežna je usluga kojom Gradska knjižnica Poreč predstavlja izbor digitalizirane građe u okviru projekta digitalizacije. Početke digitalizacije građe u knjižnici bilježimo u 2002. godini kad je u izdavačkoj djelatnosti, uz tiskano izdanje zbirke literarnih i likovnih radova PoZiCa, izrađen i CD-ROM Pozice. Prve digitalizirane stranice brojimo od 2009. godine, kojima postajemo prva narodna knjižnica u Istri čija su digitalizirana izdanja dostupna svima na mreži, od stvarnih i potencijalnih korisnika do znatiželjnih turista.

Zavičajna građa posebno je važna u promidžbi i vrednovanju kulturnog lokaliteta, pa je prva publikacija za digitalizaciju, “Srdačno Vaš Poreč” Drage Orlića, odabrana upravo iz tog razloga iz fonda Zavičajne zbirke Gradske knjižnice Poreč.

Cilj projekta je multimedijska prezentacija tekstualnih, slikovnih i audio zapisa, osobito značajnih kulturnih vrijednosti zavičajne baštine našega kraja i njihova promocija korištenjem najsuvremenije tehnologije i postupaka digitalizacije. Prijenos građe u elektronički oblik omogućuje najširoj javnosti trajni pristup nastalom sadržaju u digitalnom obliku.

Započetim projektom knjižnica se pridružuje društvu naprednih baštinskih institucija u cilju promocije kulturno-turističkih potencijala, e-učenja i kulturne suradnje. Digitalizacija građe otvara nove mogućnosti implementacije kulturnog turizma u poslovanje narodnih knjižnica te doprinosi promociji Poreštine i Istarske županije te hrvatske baštine uopće.

Zavičajna zbirka dio je nacionalnog fonda i vrijedan izvor informacija bilo pri znanstvenom istraživanju ili za upoznavanje sa zavičajnom tematikom. S obzirom na specifičnost zavičajne građe, dakle sadržaja koji se svojim sadržajima na bilo koji način odnose na Istru, predviđen je postupni razvoj portala u skladu s potrebama korisnika. Nameću se različite mogućnosti prezentacije kulturne baštine, od e-razglednice do virtualne izložbe „Antika na dlanu“, kojom se prezentira arheološko nalazište u našoj knjižnici, kao različitih vidova komunikacije i potvrđivanja lokalnog kulturnog identiteta i njegove zaštite.

DIGITALIZIRANE KNJIGE 

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content