Ivica Prtenjača predstavlja knjige Albert i Sine, idemo kući

Dan hrvatske knjige obilježit ćemo druženjem s Ivicom Prtenjačom, uglednim hrvatskim književnikom koji će se porečkoj publici predstaviti s posljednje dvije knjige: Sine, idemo kući i Albert.

Nakon romana Sine, idemo kući i zbirke priča Kino Sloga, u kojima se Ivica Prtenjača vrlo uspješno okrenuo opisivanju odrastanja u Rijeci, novim se romanom Albert iznova vratio oslikavanju života jednog intelektualca, lika s kakvim smo se već sreli u romanima Brdo (dobitnikom Nagrade BOOKtiga 2016.), Plivač i Tiho rušenje.

Ivica Prtenjača rođen u Rijeci, živi u Zagrebu. Piše poeziju, prozu, dramske tekstove, novinske kolumne, a sudjeluje na mnogim književnim festivalima, promocijama i književnim sajmovima. Pojedine pjesme, ciklusi ili knjige prevedeni su mu na dvadesetak jezika.  Uvršten u više antologija, izbora, pregleda i povijesti hrvatske književnosti, a dobitnik je brojnih književnih nagrada

U romanu Sine, idemo kući Ivica Prtenjača bavi se gubitkom, kratkotrajnom nadom i sjećanjem. Bliska nam priča iz svakodnevnice ističe čvrstu obiteljsku povezanost i pripadnost. U središtu pažnje je četveročlana obitelj koju čine otac, majka i dva sina, od kojih je jedan tek spomenut, a drugi je nositelj priče. Otac je teško bolestan. Majka i sin pate, i svaki ga dan, unatoč pandemijskim ograničenjima, nastoje posjetiti u bolnici. Njih troje itekako znaju da je kraj i sin odlučuje ispuniti očevu posljednju želju, osigurati mu prijevoz do zavičaja negdje u okolici Zadra, nabaviti boce s kisikom i omogućiti mu da tih nekoliko posljednjih dana svog života provede van bolnice, odnosno u domu svog djetinjstva.

U svom romanu Albert, Ivica Prtenjača pripovijeda o Albertu, čovjeku čiji su muški preci, otac, djed i pradjed, koji su se redom zvali Albert, odreda ginuli u ratovima 20-og stoljeća. A on, suvremeni Albert, zagrebački je sveučilišni profesor filozofije, kojemu je prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđen donosi – slobodu. Možda bi se moglo reći kako je Albert do te mjere izmješten iz stvarnih društvenih očekivanja i da se doima kao lik iz bajke, ali njegovo okružje sve je samo ne bajkovito. Roman se događa u samo jednoj noći, dok glavni junak sjedi u automobilu na trajektnom pristaništu, čekajući da padne bura koja je otok izolirala od kopna. Samo u jednoj noći, kroz sjećanja, upoznajemo četvrtog u nizu Alberata iz jedne loze.

Književno druženje održat će 22. travnja u 19 sati u Gradskoj knjižnici Poreč. Moderatorica susreta bit će Valentina Špinderk.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content