BOOKtiga

BOOKtiga je ime međunarodnog festivala pročitanih knjiga koji je započeo 2008. godine, a te iste godine pozvani smo predstaviti ga na 12. seminaru “Arhivi, knjižnice, muzeji” u radionici kulturnog turizma kao primjer dobre prakse. Preteča ovoga festivala bio je porečki Ljetni sajam knjiga u organizaciji Gradske knjižnice Poreč koji se održavao jedno desetljeće, a nadomještao je nedostatak mogućnosti kupnje knjiga u našemu gradu. S vremenom, nakon otvorenja dviju knjižara u gradu Poreču, ukazala se potreba za antikvarnom ponudom knjiga na istarskom području te smo pokrenuli BOOKtigu, novi oblik popularizacije knjige i čitanja, uz prodaju i darivanje rabljenih knjiga koje sajmu doniraju sami građani, manifestaciju koja se obraća najširoj javnosti uz poziv na kulturni dijalog.

Svečanost otvaranja festivala upriličuje se 22. travnja u čast Dana hrvatske knjige, kao i Svjetskog dana knjige i autorskih prava koji se širom zemlje obilježavaju kroz program Noć knjige. Poziv za sudjelovanje na BOOKtigi prihvaćen je od vodećih antikvarijata iz Rijeke, Zagreba, Kopra i Ljubljane koji tijekom festivala prodaju antikvarne knjige i javnosti predstavljaju svoje najstarije publikacije.

U središnjim događanjima BOOKtige organiziraju se književni susreti, predavanja, otvorena izlaganja, odgojno-obrazovni projekti za djecu i odrasle, izložbe, aukcija knjiga i brojne radionice, a sve u cilju približavanja knjige svakom namjernom i nenamjernom prolazniku. Fokus na knjigu i čitanje dan je kroz raznovrstan program u kojem se nastoji zadovoljiti najrazličitije čitateljske afinitete. Okosnica festivala je interakcija građana i knjižnice u kojoj se posjetiteljima pruža mogućnost da aktivno sudjeluju u stvaranju sadržaja. Ovakvim pristupom želja je predstaviti knjižnicu kao mjesto zajedničkog okupljanja, mjesto za otvorenu razmjenu mišljenja i aktivnu sinergiju što šire javnosti. BOOKtiga je i humanitarnog karaktera te su akcijom „Knjigom do zdravlja“ i „Knjiga pri ruci“, na knjižnom sajmu BOOKtižinu, sredstva prikupljena od prodaje knjiga ustupljena sljedećim ustanovama: Crveni križ Poreč za kupnju opreme, Zdravi grad Poreč za kupnju didaktičke opreme, Opća bolnica Pula za kupnju klime u rađaonici, knjižnični stacionar Červar Porat za nabavku informatičke opreme i društvenih igara za djecu, Dom za djecu i mlađe punoljetne osobe u Puli za uređenje parka, za nabavu specijalne opreme za slijepe i slabovidne osobe, za tiskanje slikovnice „Slovko Maraforko“, za nabavku kućice za knjige te za opremanje odjela za djecu i mlade naše knjižnice. Preostale knjige s knjižnog sajma BOOKtižin darujemo potrebitima, a u više navrata knjige smo darovali Okružnom zatvoru u Puli i Otvorenom kaznenom zavodu Valtura kojima smo, prema riječima voditeljice knjižnice, njihov skromni knjižnični fond obogatili s preko 2000 svezaka.

U okviru BOOKtige, dodjeljuje se nagrada BOOKtiga od 2010. godine autoru najčitanije knjige u svim istarskim narodnim knjižnicama. Postupak odabira i vrednovanja najčitanijeg književnog djela provodi se statističkom obradom podataka prikupljenih putem skupnog elektroničkog kataloga narodnih knjižnica u Istarskoj županiji1. Tročlano Povjerenstvo za provedbu postupka dodjele Nagrade BOOKtiga, koje odlukom imenuje župan Istarske županije, u sastavu: Iva Ciceran, ravnateljica Gradske knjižnice Pazin, Neven Ušumović, ravnatelj Gradske knjižnice Umag i Irides Zović, ravnateljica Gradske knjižnice Poreč, provodi postupak analize pristiglih kandidatura iz svih narodnih knjižnica Istarske županije te županu dostavlja pismeni prijedlog o laureatu, autoru najčitanije knjige u devet narodnih knjižnica Istre; Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pula, Pazin, Poreč, Rovinj i Umag.

Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid, najčitaniji autor dobiva i novčanu nagradu, a sve pod pokroviteljstvom Istarske županije. Koncept „Nagrade BOOKtiga“ umrežava sve narodne knjižnice Istarske županije; dobitniku/ici uručuje se priznanje – primjerak načitanije knjige romana koji mjesec dana “putuje“ po knjižnicama Istre i u koju svi njezini čitatelji mogu upisati svoje dojmove. Umjesto očekivane statue, autoru najčitanije knjige se naposljetku dodjeljuje, u duhu festivala, rabljena knjiga, ispisana dojmovima samih čitatelja i na taj način zatvara se krug autor-čitatelj-autor. Važno je ovom prilikom naglasiti i iznimno dobru suradnju s knjižnicama Istre koje redovito sudjeluju u stvaranju fonda našega knjižnoga sajma BOOKtižina, kao i u realizaciji posebnoga priznanja najčitanijem autoru u okviru BOOKtige. Dosadašnji dobitnici Nagrade su: Igor Mandić, Hrvoje Hitrec, Mirjana Krizmanić, Ante Tomić, Slavenka Drakulić, Drago Pilsel, Ivica Prtenjača, Mani Gotovac, Slavenka Drakulić, Kristian Novak, Marina Vujčić, Ivana Bodrožić i Marilena Dužman.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content