Dam-daš

Projekt „Dam-daš: volonteri u akciji“ bio je te 2009. godine naš inovativni odgovor recesiji koja je zavladala globalnim prostorom i akcija protiv učahurenosti u krizi. Cilj mu je stjecanje novih i razvijanje postojećih vještina u svijetu ideja i informacija. Gradska knjižnica Poreč prepoznala je kao važne partnere svoje građane koji znaju, ali i žele s drugim građanima razmijeniti znanja, vještine i afinitete te je u suradnji s korisnicima knjižnice, stručnjacima određenog područja, organizirala niz besplatnih tečajeva i radionica u trajanju od tri mjeseca. Zajednički je to nazivnik za niz aktivnosti Knjižnice na polju cjeloživotnog učenja koji se kontinuirano provodi već desetu godinu. Oslanja se na stručnu podršku Knjižnice kao organizatora volontiranja u kojemu građani ostvaruju aktivnu ulogu u procesu neformalnog obrazovanja kroz niz radionica na volonterskoj bazi. Znanja i vještine prenose se putem predavanja i radionica čiji je cilj cjeloživotno obrazovanje, aktivno provođenje slobodnog vremena i širenje visoke svijesti o koristima koje volontiranje donosi, važno, kako za društvenu zajednicu, tako i za pojedinca u mreži volontera.

Svim voditeljima radionica uručuju se volonterske knjižice sukladno Zakonu o volonterstvu kako bi se na zakonskoj razini uredio položaj svih pravnih i fizičkih osoba uključenih u organizirano volontiranje.
Godine 2012. projekt je financiran od Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Tijekom godina, projekt Dam-daš okupio je preko 200 radionica i tečajeva koje je pohodilo preko 4000 sugrađana. Zadovoljeni su ciljevi projekta: aktivno sudjelovanje građana, osvješćivanje javnosti o važnosti volonterstva, komunikacija građana i ustanove u kulturi, osvješćivanje o važnosti cjeloživotnog učenja i obrazovanja, neformalna edukacija svih sudionika i stvaranje mreže volontera.

Ono što je važno istaknuti kao rezultat ovoga projekta su i sam njegov razvoj i širenje; pridružuju se i poslovni subjekti koji su svojim znanjima i iskustvom pripomogli u upoznavanju različitih gospodarskih, ekonomskih i turističkih prilika i mogućnosti. Neke radionice same su otvorile nova vrata različitih novih suradnji i djelovanja na području našega grada, a neke su postale polazište za nove ideje i realizacije. S ponosom možemo istaknuti da je naš projekt prepoznat i izvan granica našega poluotoka pa su nam se pridružili i stručni predavači iz drugih krajeva zemlje i inozemstva.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content