Verši na šterni

Verši na šterni tradicionalna je manifestacija koja od 1994. godine, kroz susret čakavskih pjesnika postaje tradicionalno godišnje okupljanje i druženje pjesnika. Susret je nazvan Histrijadom, a zbirka pjesama Verši na šterni. Održava se druge subote u mjesecu lipnju u Vižinadi. Gradska knjižnica Poreč svake godine raspisuje natječaj za pjesme na čakavštini, a pjesme moraju biti nove, još neobjavljene što je pjesnicima poticaj za stvaranje novih stihova. Izbornik se izmjenjuje svake godine, a do sada su to bili: akademik Josip Bratulić, dr. sc. Milorad Stojević, prof. dr. sc. Mirjana Strčić, Antun Milovan, Drago Orlić, prof. Evelina Rudan, Milan Rakovac, dr. sc. Boris Domagoj Biletić, Zdenka Višković Vukić, Nikola Kraljić, mr. sc. Vanesa Begić, dr. sc. Cvjetko Milanja, Irena Grubica, Ljubomir Stefanović, prof. dr. sc. Katica Ivanišević, prof. dr. sc. Tonko Maroević, dr. sc. Valnea Delbianco i Ljerka Car Matutinović koji odbiru najuspješnija ostvarenja koja odabrani pjesnici kazuju na susretu u Vižinadi, unutar živopisnog ugođaja trga i stare šterne.

Osim kazivanja, stihovi ostaju trajno zabilježeni u zbirci Verši na šterni koja predstavlja vrijednu ostavštinu pjesnika različitih čakavskih idioma. Budući da su na natječaj pristizali radovi pjesnika i izvan Istre, 2007. godine je, na prijedlog Gradske knjižnice, Odbor „Verši“ u sastavu Milan Rakovac, Milorad Stojević i Drago Orlić proširuje natječaj. Od tada se Verši šire i izvan Istre, stoga se na natječaj Verši prihvaćaju sve pjesme pisane na čakavskom idiomu neovisno o području boravišta pjesnika.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Poreča – Parenzo, Istarske županije – Regione Istriana, Upravni odjel za kulturu – Assessorato alla cultura te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

Skip to content