Knjižnični stacionari

Godine 2013. kroz projekt „Knjiga pri ruci“ započinje širenje osnovne knjižnične usluge i na manje dostupnim i udaljenijim mjestima gradskog središta kako bi se obuhvatila šira zajednica u kojima nema knjižničarske službe te na taj način omogućila svim građanima Poreštine dostupnost knjižne građe. U ovom nastojanju sazrela je potreba o osnivanju knjižničnih stacionara kao mjesta posudbe, posebno za starije i nemoćne sugrađane i djecu koji nisu u mogućnosti posjetiti matični odjel na Maraforu. Za razvoj knjižnične mreže odabran je model knjižničnog stacionara za koji je Knjižnica odvojila knjižničnu građu iz svoga fonda, osigurala tehničku opremu i cjelokupnu stručnu podršku, dok su lokalne zajednice – Mjesni odbori i Grad Poreč osigurali prostore.

Knjižnični stacionar u Červar Portu otvoren je u svibnju 2013. godine na adresi Park Učka 1. U prostoru od 52 m² smješteno je više od 2000 knjiga iz fonda Gradske knjižnice Poreč, zbirka naslova na slovenskom jeziku, brojne knjige pristigle donacijom građana te 600 svezaka koji su dio projekta BookCrossing, međunarodnog pokreta koji kroz darivanje i razmjenu oslobađa knjige i popularizira čitanje. Stoga je ovaj knjižnični stacionar, uz svoju osnovnu funkciju, središnji centar BookCrossinga za područje Poreštine te mjesto druženja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena kako za djecu, tako i za odrasle.

Ideju o knjižničnim stacionarima prigrlili su svi mjesni odbori u kojima su postojale prostorne mogućnosti rada knjižničnog stacionara pa u Novoj Vasi 2014. godine Knjižnica otvara novi knjižnični stacionar s više od 600 knjiga te stotinjak naslova namijenjenih djeci. Veći broj knjiga je iz projekta BookCrossing. Početkom 2015. godine otvara se stacionar u Varvarima s više od 500 knjiga te knjižnični stacionar u Baderni, čiji fond broji preko 1100 naslova knjižne građe.

Otvaranjem knjižničnih stacionara u Červar Portu, Novoj Vasi, Varvarima i Baderni iscrpile su se sve prostorne mogućnosti u mjesnim odborima grada Poreča, a projekt „Knjiga pri ruci“ nastavio se otvaranjem prve slobodne kućice za knjige. Uz odgojnu-obrazovnu ulogu, knjižnični stacionari Gradske knjižnice Poreč sve više postaju središte dobrih kulturnih događanja, kreativnih i edukativnih radionica, mjesto dobre suradnje i razmjene znanja.

POPIS STACIONARA GRADSKE KNJIŽNICE POREČ:

UPUTE O UVJETIMA I NAČINU KORIŠTENJA KNJIŽNIČNE GRAĐE

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content