Knjižnični stacionari

Godine 2013. kroz projekt „Knjiga pri ruci“ započinje širenje osnovne knjižnične usluge i na manje dostupnim i udaljenijim mjestima gradskog središta kako bi se obuhvatila šira zajednica u kojima nema knjižničarske službe te na taj način omogućila svim građanima Poreštine dostupnost knjižne građe. U ovom nastojanju sazrela je potreba o osnivanju knjižničnih stacionara kao mjesta posudbe, posebno za starije i nemoćne sugrađane i djecu koji nisu u mogućnosti posjetiti matični odjel na Maraforu. Za razvoj knjižnične mreže odabran je model knjižničnog stacionara za koji je Knjižnica odvojila knjižničnu građu iz svoga fonda, osigurala tehničku opremu i cjelokupnu stručnu podršku, dok su lokalne zajednice – Mjesni odbori i Grad Poreč osigurali prostore.

Knjižnični stacionar u Červar Portu otvoren je u svibnju 2013. godine na adresi Park Učka 1. U prostoru od 52 m² smješteno je više od 1300 knjiga te 600 svezaka koji su dio projekta BookCrossing, međunarodnog pokreta koji kroz darivanje i razmjenu oslobađa knjige i popularizira čitanje. Stoga je ovaj knjižnični stacionar, uz svoju osnovnu funkciju, središnji centar BookCrossinga za područje Poreštine te mjesto druženja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena kako za djecu, tako i za odrasle.

Ideju o knjižničnim stacionarima prigrlili su svi mjesni odbori u kojima su postojale prostorne mogućnosti rada knjižničnog stacionara pa u Novoj Vasi 2014. godine Knjižnica otvara novi knjižnični stacionar s više od 530 knjiga te stotinjak naslova namijenjenih djeci. Veći broj knjiga je iz projekta BookCrossing. Početkom 2015. godine otvara se stacionar u Varvarima s više od 500 knjiga te knjižnični stacionar u Baderni, čiji fond broji preko 800 naslova knjižne građe.

Otvaranjem knjižničnih stacionara u Červar Portu, Novoj Vasi, Varvarima i Baderni iscrpile su se sve prostorne mogućnosti u mjesnim odborima grada Poreča, a projekt „Knjiga pri ruci“ nastavio se otvaranjem prve slobodne kućice za knjige. Uz odgojnu-obrazovnu ulogu, knjižnični stacionari Gradske knjižnice Poreč sve više postaju središte dobrih kulturnih događanja, kreativnih i edukativnih radionica, mjesto dobre suradnje i razmjene znanja.

POPIS STACIONARA GRADSKE KNJIŽNICE POREČ:

UPUTE O UVJETIMA I NAČINU KORIŠTENJA KNJIŽNIČNE GRAĐE

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.