Knjižnični stacionar Červar Porat

15. svibnja 2013. godine u Červar Portu, na adresi Park Učka 1, otvoren je knjižnični stacionar Gradske knjižnice Poreč kojim se želi osigurati osnovnu knjižničnu uslugu i na manje dostupnim mjestima udaljenim od gradskog središta te na taj način široj zajednici omogućiti razmjenu znanja i dostupnost informacija. Za razvoj knjižnične mreže odabran je model knjižničnog stacionara te je u prostoru od 52 četvorna metra za početak smješteno više od 1300 knjiga iz fonda Gradske knjižnice Poreč te 600 svezaka koji su dio projekta BookCrossing, međunarodnog pokreta koji kroz darivanje i razmjenu oslobađa knjige i popularizira čitanje. Stoga je ovaj knjižnični stacionar, uz svoju osnovnu funkciju, središnji centar BookCrossinga za područje Poreštine te mjesto druženja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena kako za djecu tako i za odrasle na tjednim edukativno-kreativnim i informatičkim radionicama.

U utorak, 8. srpnja 2014. godine u 12 sati, predstavnici Gradske knjižnice Poreč i Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper potpisali su sporazum o suradnji i otvorili slovensku zbirku u knjižničnom stacionaru Gradske knjižnice Poreč u Červar Portu. Zamisao o besplatnom dostupu knjižnične građe nastala je na međunarodnom susretu „Knjižnice brez meja/Biblioteche senza frontiere/Knjižnice bez granica“. Projekt koji okuplja knjižničare iz pograničnih područja Slovenije, Hrvatske i Italije inicirala je Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper prošle godine povodom stupanja Republike Hrvatske u Europsku Uniju. Međunarodnom knjižničarskom skupu odazvali su se knjižničari iz pograničnog područja kako bi progovorili o zajedničkim problemima te iznašli nove mogućnosti suradnje.

Zahvaljujući ovoj inicijativi, slovenskim čitateljima s Poreštine, kao i gostima koji borave na ovom području, ponudit će se 200-tinjak knjiga koje će moći čitati na svom materinjem jeziku. Slovenska zbirka knjiga u knjižničnom stacionaru u Červar Portu pažljivo je odabrana i sastoji se od novije popularne beletristike te kvalitetne stručne građe za sve ljubitelje slovenske pisane riječi. David Runco, ravnatelj koparske knjižnice, istakunuo je da ova vrijedna inicijativa nadilazi granice dviju zemalja te predstavlja konkretan rezultat stručnog okupljanja na susretu „Knjižnice brez meja/Biblioteche senza frontiere/Knjižnice bez granica“.

Dobroj pograničnoj suradnji Knjižnice Koper, NŠK Trst i Gradske knjižnice Umag pridružuje se i Gradska knjižnica Poreč, koja je svoju ponudu proširila sa zbirkom slovenskih knjiga Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper. Ravnateljica Gradske knjižnice Poreč, Irides Zović, kazala je kako je ovoj inicijativi prethodila suradnja na 2. porečkoj BOOKtigi kada je Porečanima predstavljen koparski bibliobus koji je pristigao u grad, a pred brojnom publikom održano je predavanje o njegovoj značajnoj službi pa sve do zamišljenog međunarodnog projekta „Istarske knjižnice bez granica“. Depozitarna knjižnica za istarski bibliobus trebala je biti usustavljena upravo u Červar Portu i istovremeno je trebala služiti za potrebe domaćeg stanovništva i inozemnih posjetitelja ovog područja. Ovo je važan iskorak u području međunarodne suradnje te će porečka knjižnica, na tragu ove inicijative, isto tako pokušati približiti i hrvatsku pisanu riječ Hrvatima koji žive izvan hrvatskih granica. Ovom prekograničnom i međukulturnom suradnjom obogaćen je knjižnični fond stacionara te on trenutno broji, uz konstantne nadopune noviteta i donacije građana, preko 4000 svezaka koji su besplatno na raspolaganju za 200 aktivnih korisnika knjižničnog stacionara Červar Porta.

RADNO VRIJEME STACIONARA: četvrtkom od 15.00 do 17.00 sati.

ČLANSTVO U KNJIŽNIČNOM STACIONARU JE BESPLATNO

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content