Male knjižnice na otvorenom

Godine 2015. na Dan hrvatskih knjižnica, u porečkom Parku Olge Ban mnogobrojni okupljeni građani otvorili su vrata prve male slobodne knjižnice u Poreču. Gradska knjižnica Poreč, kao prva organizacija u Hrvatskoj, uključila se u međunarodni projekt „Little Free Library“ koji je zaživio u 70 država svijeta ukazujući na dinamičnost i spontanost življenja uz knjigu u svakodnevnim aktivnostima i na otvorenim prostorima. Mala knjižnica je namijenjena svima. Svi mogu u nju staviti svoje knjige i druge posuditi, donositi uvijek nove, bez evidencije, bez registracije, bez radnog vremena, dan i noć, svakoga dana u godini. Među više desetaka tisuća malenih knjižnica diljem svijeta, na mapi svjetske organizacije „My little free library“, po prvi puta upisan je i jedan hrvatski grad, naš Poreč, i to pod brojem 24402: https://littlefreelibrary.org/ourmap/. Našu prvu kućicu oslikao je umjetnik Vjekoslav Vojo Radoičić.

U Mjesecu hrvatske knjige 2016. godine, Gradska knjižnica Poreč, u suradnji s Općinom Vižinada, otvorila je vrata još jedne male slobodne knjižnice te se nastavlja projekt kojim se nastoji doprijeti do šire zajednice. Mala knjižnica na otvorenom mjesto je slobodne razmjene knjiga stanovnika naselja.

U listopadu 2017. godine, u suradnji s Turističkom zajednicom općine Funtana, otvorili smo vrata nove male knjižnice na otvorenom. Kućica je opremljena prvim knjigama kako bi potaknuli čitanje, razmjenu knjiga i druženja uz knjigu. Na ovaj se način i Funtana uključila u projekt „Little Free Library“, koji je 2009. godine pokrenut u SAD-u te danas broji oko 40.000 registriranih malih knjižnica u 70 država svijeta. Kućicu je oslikao porečki umjetnik Eugen Varzić.

U studenom 2017. godine, u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Vrsar, otvorena je još jedna mala knjižnica na otvorenom. Postavljanjem ovakve knjižnice, u koju se može smjestiti stotinjak naslova, knjigu smo približili mještanima, ali i brojnim turistima koji posjećuju našu destinaciju. Kućicu je oslikala umjetnica Sara Gortan.

Uz knjižnične stacionare u Červar Portu, Varvarima, Novoj Vasi i Baderni te uz male slobodne knjižnice na otvorenom, pozdravili smo i inicijativu osnivača, za prenamjenu poveće neiskorištene zelene površine grada Poreča u park za čitanje. Sve su to mali koraci koji zajedništvom i međusobnom suradnjom vode do ostvarenje vizije grada Poreča kao grada knjige.

U listopadu 2020. godine, postavljanjem još jedne kućice za knjige ispred sjedišta Mjesnog odbora u Fuškulinu, završio je projekt „Hižica puna priča“ koji su u partnerstvu proveli Društvo “Naša djeca” Poreč i Gradska knjižnica Poreč, uz financijsku podršku Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Fonda istarskih gradova i općina, a u suradnji s Mjesnim odborom Fuškulin.

 

 

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content