Povijest knjižnice

Nakon Drugog svjetskog rata na Poreštini je zatečen veći broj knjiga u pravilu na talijanskom jeziku i nešto manje na njemačkom jeziku. Riječ je o znanstveno vrlo vrijednim knjigama vezanim uz predratno kulturno središte Poreča, djelovanje najstarijeg muzeja u Istri te djelovanje najstarije poljoprivredne škole u Istri. Ta se vrijedna baština danas čuva kroz dvije knjižnice: u Zavičajnom muzeju Poreštine i knjižnici današnjega Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč.

Gradska čitaonica i knjižnica osnovana je u Poreču odmah poslije Drugog svjetskog rata, ali službeno kao institucija u zasebnom prostoru, u ulici Alda Negrija, počinje djelovati 1956. godine s glavninom fonda socijalističke literature, ruske književnosti i ponešto školske lektire.

Tri desetljeća kasnije (1986.) seli u predvorje gradskog kazališta iz vremena Austro – Ugarske. Premda je ambijent novouređene knjižnice estetski vrlo dojmljiv, ubrzo se osjeća skučenost prostora.

Osnivač – Grad Poreč prepoznaje te potrebe i godine 2003. započinje se s rekonstrukcijom prostora na Trgu Marafor broj 3. Ubrzo nakon toga, knjižnici se dodjeljuje, godine 2005., na korištenje prostor u kojem danas djeluje Odjel za djecu i mlade.

Gradska knjižnica Poreč narodna je knjižnica, a djeluje kao samostalna ustanova od 2007. godine. Knjižnična građa broji preko 55.000 svezaka i dostupna je u slobodnom pristupu korisnicima. Cjelokupan fond je katalogiziran i pretraživ preko elektroničkog knjižničnog kataloga u čitaonici knjižnice i na internetskim stranicama. Godine 1999. implementirali smo internet za korisnike i time postali prva narodna knjižnica u Istri s tom uslugom.

Karakteristika Gradske knjižnice Poreč je bogat program projekata i manifestacija: „Dam – daš: volonteri u akciji“, edukativno-kreativne radionice za djecu „Petkom u pet“ i „Prije mora do Marafora“ te brojni književni susreti, večeri poezije i promocije knjiga, a sve s ciljem popularizacije i njegovanja kulture čitanja. U organizaciji knjižnice su i tradicionalne manifestacije: „Verši na šterni“, „Nagrada Laurus nobilis“ i „BOOKtiga – međunarodni festival pročitanih knjiga“.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content