Predstavljanje knjige “Misal kneza Novaka”

Krajem 2020. godine, nakladnik Mozaik knjiga, u zajedničkom izdavačkom pothvatu sa Staroslavenskim institutom i Katedrom Čakavskog sabora Roč, objavio je luksuzno kolekcionarsko izdanje “Misala kneza Novaka” iz 1368., jedne od naših najljepših, najvrjednijih i najvažnijih rukopisnih knjiga u hrvatskoj povijesti. Nakon 650 godina od nastanka Misal je dostupan široj javnosti, a naklada je ograničena na 200 primjeraka te neće biti ponovljena – svaki skupocjeni primjerak ovog izdanja numerirani je unikat.

Sve nas to pomalo vraća u ono vrijeme prije izuma tiskarskog stroja, kada su rukopisne knjige bile rijetke i skupocjene, stranica izrađenih od pergamenta, dobivenog od kozje ili ovčje kože. Godinama su ih ispisivali i ilustrirali samo najvještiji pisari i iluminatori. Iako je Novak Disislavić bio plemić i vitez te je mogao takvu knjigu naručiti od kojeg pisara, on se je sam upustio u taj mukotrpan pothvat. Pedantno i precizno ispisivao je na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku, uglatom glagoljicom te je bogato ilustrirao više od pedeset godina, a za izradu njegovih stranica bilo je potrebno najmanje 140 ovaca.

Knjiga, koju ćete na BOOKtigi, imati prilike vidjeti, sadrži faksimil Misala, reprodukcije inicijala i minijatura, od kojih je dio pozlaćen te ručno uvezane korice od teleće kože. Koliko su ovu knjigu njezini suvremenici smatrali lijepom i dragocjenom najbolje svjedoči činjenica da je poslužila kao jedan od glavnih predložaka za prvu hrvatsku tiskanu knjigu „Misal po zakonu rimskog dvora“ iz 1483. godine. A ovo luksuzno izdanje očaralo je kolekcionare, znanstvenike i proučavatelje glagoljice, a među njima i Porečana Slavoljuba Katančevića, koji je i sam postao vlasnikom jednoga od primjeraka Misala te ga je odlučio darovati svojoj porečkoj knjižnici kao trajni zalog svima onima koji znaju cijeniti i vole posjedovati izdanja od nacionalne i kulturne važnosti. Posjetitelji će Misal moći razgledati za vrijeme trajanja BOOKtige.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content