Radionica iluminacije glagoljskih slova za djecu

Ususret Danu hrvatsku knjige, koji se obilježava 22. travnja, na porečkoj BOOKtigi prisjetit ćemo se razvoja hrvatske knjige, od njezinih početaka pa sve do danas te vremena prije izuma tiskarskog stroja, kada su rukopisne knjige bile rijetke i skupocjene, a stranice izrađene od pergamenta dobivenog od kozje ili ovčje kože. Vratit ćemo se u vrijeme nastanka jednog od naših najljepših rukopisnih djela koje predstavlja najvišu razinu kaligrafskog, iluminatorskog i uopće knjiškog umijeća domaćih glagoljaša, te je zato iznimno važan za hrvatsku povijest, a to je „Misal kneza Novaka“ iz 1368. godine.

Za vrijeme trajanja Festivala pročitanih knjiga, u Gradskoj knjižnici Poreč bit će izloženo vrijedno kolekcionarsko izdanje „Misala kneza Novaka“, objavljeno 2020. godine u zajedničkom izdavačkom pothvatu Staroslavenskog instituta, Katedre Čakavskog sabora Roč i nakladnika Mozaik knjige. Nakon 650 godina od nastanka, „Misal kneza Novaka“ dostupan je široj javnosti. Porečan Slavoljub Katančević, koji je i sam postao vlasnikom primjerka numeriranog brojem 105, porečkoj je knjižnici 2022. godine darovao ovu knjigu zlatnog doba glagoljaštva, koja svjedoči o visokim dosezima hrvatske srednjovjekovne kulture.

Idealna je to uvertira u edukativno – kreativnu radionicu iluminacije glagoljskih slova za djecu,  koju će voditi Vesna Milanović, a namijenjena je djeci od četvrtog razreda osnovne škole.

Pridružite nam se i postanite pisari suvremenog doba slaveći pisanu riječ!

Predstavljanje i radionica započinju u 17 sati, u petak 19. travnja. Svoj dolazak potrebno je najaviti na broj telefona 434-196.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content