Susret s Marijom Jurić Zagorkom

Ona je najčitanija i najpopularnija spisateljica u Hrvatskoj. Zbog svog novinarskog rada bila je zatvarana i proganjana, a nekoliko su joj puta nudili novce da prestane pisati. Koristila je 26 pseudonima.

Njezino ime je Marija Jurić Zagorka. Žena koja je uvijek živjela ispred svoga vremena dolazi u naš grad.

Rođena je 2. ožujka 1873. pokraj Vrbovca, a umrla je 30. studenoga 1957. u Zagrebu, u svom stanu na Dolcu 8. Bila je prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica. Jedno je vrijeme uređivala Obzor, pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, i Hrvaticu. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti. Grička vještica, Kneginja iz Petrinjske ulice, Kći Lotrščaka, Gordana, …, samo su neka od njezinih djela kojima je okupirala pažnju svoje brojne čitateljske publike, kako onda, tako i danas. Neka su njezina prozna djela dramatizirana i ekranizirana.

Zagorka će se družiti s mladima u petak, 9. rujna u 13 sati u parku Matije Gupca, a dobrodošli su i svi oni koji Zagorku vole. Kroz umjetnički performans Dubravke Vidović, koji je rezultat dugogodišnjeg rada i istraživanja Zagorkinog života i njezinih djela, u Susretu s Marijom Jurić Zagorkom obnovit ćemo sjećanje na našu veliku spisateljicu, upoznat ćemo njezin privatni život, djetinjstvo i mladost, novinarski i književni rad kojim je budila nacionalnu osviještenost te se zalagala za prava žena. Zagorka je ostavila svoj trag u jednome vremenu, ali kada je još bolje upoznamo, njezine stavove i ideje, shvatit ćemo da ona živi i danas.

U subotu, 10. rujna u 10 sati, u Klubu umirovljenika Galija, na Kavi sa Zagorkom naći će se naši umirovljenici. Zajedno će se prisjetiti minulih vremena, ljudi i događaja koje naši najstariji sugrađani još dobro pamte.
Dobro nam došla na BOOKtigu, Zagorko!

 

 

Photo credit: Društvo Marije Jurić Zagorke

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content