Laurus nobilis

Nagrada Laurus Nobilis ustanovljena je 1995. godine s ciljem poticanja pisanog stvaralaštva učenika viših razreda osnovnih škola i učenika srednjih škola Poreštine na hrvatskom i talijanskom jeziku. Riječ je o nagradi, jedinoj takve vrste u Istarskoj županiji, za koju Gradska knjižnica Poreč svake godine raspisuje natječaj za izvorno prozno djelo u vidu kratke priče, humoreske, kozerije, pjesme u prozi, putopisa, biografskog zapisa, eseja, a tema je slobodna.

Tekst mora biti izvoran i neobjavljen, ne smije biti dulji od četiri kartice, a kako bi postigli što veću objektivnost i nepristranost, radove pod zaporkom ocjenjuju članice povjerenstva, profesorice hrvatskog i talijanskog jezika. Trajni cilj ove manifestacije je razvijanje umjetničkog, poglavito jezičnog, izričaja te širenje granica razumijevanja, bliskosti, prijateljstva i ljubavi, uvažavanja različitih stavova i poticanje kreativnosti.

Osim osvajanja nagrade, poticaj mladim autorima je tiskanje njihovih tekstova u knjizi PoZiCa, koja donosi najbolja literarna ostvarenja učenika osnovnih i srednjih škola triju prijateljskih gradova, Poreča, Zaboka i Crikvenice. Inicijativu je pokrenuo grad Poreč, grad Zabok se pridružio i po nazivima gradova zbornik je nazvan Poza, a kad se 1999. godine pridružuje i Crikvenica nastaje PoZiCa. Svake godine zbornik se objavljuje pod pokroviteljstvom jednog od gradova (Poreč, Zabok i Crikvenica). PoZiCa se sastoji od tri cjeline, a svaka predstavlja najuspješnije učeničke literarne radove pojedinog grada u protekloj školskoj godini; u Poreču na natječaju Laurus nobilis, u Zaboku su to radovi nagrađeni Malom nagradom Gjalski te Nagradom Gjalski za učenike srednjih škola, a u Crikvenici na međuškolskim natjecanjima.

U zborniku se nalaze i izabrani likovni radovi učenika ova tri grada. Svake se godine PoZiCa predstavlja u Zaboku tijekom trajanja Dana Ksavera Šandora Gjalskog. Svrha ovog projekta je poticanje osnovaca i srednjoškolaca na kreativnost, širenje prijateljstva te bolje razumijevanje naših različitosti.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content