Odjel za djecu

U radu s predškolskom djecom polazi se od međunarodnog dokumenta, Konvencije o pravima djeteta, kojim se reguliraju prava djeteta, a pri tom se isto tako stvaraju i jačaju čitalačke navike u djece od najranije dobi. S obzirom da su osnovne usluge besplatne su za svu djecu do sedme godine života, razvojem kvalitetne zbirke knjižnične građe daje se dodatni poticaj razvijanju čitalačkih navika djece i pridonosi se kvaliteti života predškolske populacije.

Prve igraonice za djecu započele su 1992. godine i naišle na velik interes i odaziv djece i roditelja, ali se zbog prostornih uvjeta ta aktivnost morala privremeno ugasiti. Preseljenjem Gradske knjižnice Poreč na novu lokaciju, na Trg Marafor 3, ujesen 2004. godine, ponovno se uvodi ovaj oblik odgojno – obrazovnog rada, a služi kao svojevrsni poziv na aktivnost i druženje u očekivanju otvaranja posebnih prostora za tu dobnu skupinu.

Godine 2005. svečano se otvaraju novoadaptirani prostori knjižnice za djecu i mlade na 90 četvornih metara, na adresi Trg Marafor 4. Odjel je sastavni dio Gradske knjižnice Poreč, ali je prostorno odvojen. Nalazi se u neposrednoj blizini odjela za odrasle što je i omogućilo stvaranje jedinstvene baze ID zapisa članova i građe u knjižnici. Velika se pozornost poklonila uređenju knjižnice – unutrašnjoj dekoraciji i dizajnu kako bi se djeca ugodno osjećala.

U prizemlju zgrade organizirana je služba za posudbu. U Odjelu za djecu nalaze se knjige za djecu svih uzrasta, od slikovnica do stripova. Kao i u odjelu za odrasle, i u ovoj knjižnici organiziraju se grupne posjete djece različite dobi, čime se također potiče razvijanje čitalačke motivacije. Knjižničar tada pruža grupnu edukaciju korisnicima te ih upoznaje s njenom organizacijom i korištenjem knjižnične građe, a takvim pristupom zapravo organizira odgojno – obrazovnu aktivnost kao sastavni dio opismenjivanja učenika.

Knjižnica podupire i pozitivnu promjenu koja se odnosi na donje dobne granice za djecu kao dio korisničke populacije, ali isto tako potiče na korištenje buduće roditelje, odgajatelje, profesore, studente, dakle sve one koji se djecom na bilo koji način bave. Takvim se pristupom šire krugovi partnerstva knjižnice za djecu što pridonosi krajnjem cilju – pozitivan razvoj i odgoj djeteta. Na katu je organizirana zbirka za roditelje koja sadrži publikacije o razvoju djeteta, i to počevši od prenatalnog doba do puberteta. Slikovnice su izdvojene i posebno u prostoru dostupne najmlađem uzrastu. Osim beletristike, kod djece se razvija interes i za znanstvenu literaturu, a posebno je značajna referentna zbirka s enciklopedijama, atlasima i priručnicima koji su pomoć pri stvaranju pisanih radnji. Ovaj odjel posjeduje knjige na stranim jezicima, audio – knjige za učenje stranih jezika i didaktičke igre.

Uloga knjižničara u Odjelu za djecu vrlo je odgovorna jer mora dobro poznavati struku, dječju literaturu i dječju psihu.

Djeca do 10 godina čine 8% naših aktivnih korisnika. Čitateljske navike stječu se od najranije dobi, stoga toj dobnoj populaciji posvećujemo izrazitu pozornost, kako organiziranjem dječjih programa, tako i nabavom popularno – znanstvene te obrazovne literature. Gradska knjižnica Poreč za svoje najmlađe korisnike organizira niz kreativnih radionica, pričaonica, igraonica, animacijsko – edukativnih posjeta, književnih gostovanja i drugih aktivnosti, što je sve zamišljeno kao kreativno provođenje slobodnog vremena, razvijanje rane pismenosti, stvaranje navike dolaska u knjižnicu i poticanje čitanja kod djece od najranije dobi.

Neophodna suradnja s pedagoškim ustanovama podupire se organiziranjem dječjih programa, organiziranim posjetima knjižnici, kao i nabavom popularno – znanstvene te obrazovne literature namijenjene svim dobnim skupinama djece.

Newsletter

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam NEWSLETTER Gradske knjižnice Poreč. Nadamo se da će Vas zanimati informacije o manifestacijama i programima u organizaciji Knjižnice, književnim natječajima, novim knjigama, ali i novitetima u radu Knjižnice, kao i o pogodnostima za članove Gradske knjižnice Poreč.

Navedene informacije možete primati e-mailom. Sve što trebate je upisati Vašu e-mail adresu u označeno polje.

E-iskaznica
Pratite nas
Skip to content